W

Dit stukje heet zo omdat zij zei: “Doe je dat echt, dan zal ik het zeker lezen”, toen ik haar vertelde dat ik vandaag nog een stukje moest schrijven en dat wel W wilde noemen. In het echt had ik het over haar hele naam, maar omdat ik altijd probeer te anonimiseren is het W geworden. Bovendien zijn dit soort stukje een afspiegeling van de werkelijkheid. Veel van wat ik beschrijf, lijkt op de realiteit. Soms is het zelfs de wekelijkheid, op het oog een op een, maar altijd is het een beschrijving van de werkelijkheid en de beschrijving ≠ werkelijkheid.
Ik was even de plaatselijke boekhandel binnen gelopen om te horen hoe het stond met de verkoop van ‘Opao en Opoe Pluus’. Al drie weken staat mijn hertaling van dit Nijntjes-boekje op nummer 1 in de verkoopcijfers bij deze boekhandel. Meer dan 750 exemplaren zijn er al verkocht. Een zoon van een van de boekverkopers werkt in China. Volgende week zal zijn vader hem daar bezoeken. De boekverkoper vraagt of ik een opdracht in een boekje wil zetten. Natuurlijk. En zo gaat mijn Nimweegse Nijntje op reis naar China.
Dat succes moet gevierd worden en ik trakteer mij op een kop cappuccino en de krant. De juffrouw van de koffiehoek feliciteert mij met de verkoopcijfers. “Ja, mooi”antwoord ik, want mooi is het. Ik sla de krant open en lees daar in chocolade letters: “Tbs met dwang geëist tegen Jan R.” en verderop in het artikel: “Jan R. werd vanochtend geboeid de rechtbank ingebracht en blijft ook geboeid tijdens de zitting.” Het is vreemd je zelf dan zo maar onverwacht als psychotische lustmoordenaar in de krant tegen te komen. Natuurlijk heb ik alleen dat geciteerd wat direct naar mij verwijst. Voornaam en initiaal. Je moet de waarheid toch een beetje naar je hand zetten. En wat is de waarheid? Die lijkt soms op de werkelijkheid, maar even vaak ook niet. Jan Brokken zei al ooit: “De waarheid is nog een verhaal.”
In dit verhaaltje Jan R. en W. samengebracht. Mijn eigen gecreëerde werkelijkheid ver van de waarheid. Is de titel van dit stukje toch meervoudig uit te leggen. De W ook van waarheid en werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *