Waarheid

Vroeger was alles veel duidelijker. Links was links, rechts was rechts, de Volkskrant was katholiek, de NRC liberaal en Trouw protestant en de communisten hadden de Waarheid. Maar de verzuiling zette door. Er kwamen groepen die niet meer links, niet meer rechts, maar recht door zee waren. Politieke leiders verklaarden fier dat zij niet naar linkse niet naar rechts bogen maar een stevige middenkoers aanhielden op weg naar ver op de horizon gezette stippen. En met de communisten verdween ook de waarheid. En die waarheid is nog steeds ver te zoeken, is nog steeds verder te zoeken. Er zijn politici die de werkelijkheid naar hun hand zetten. Zij knippen en plakken in beelden en uitspraken en fabuleren zo een nieuwe werkelijkheid die zij tot hun enige waarheid, wat zeg ik tot DE waarheid verklaren. Lichten wij er eentje uit.
In de Groene Amsterdammer lees ik en in Argos van de VPRO hoor ik over de nauwe banden die Baudet heeft met Pete Hoekstra, de trouw Trumpiaan die de Verenigde Staten in Nederland vertegenwoordigt. Daar hoor ik ook over het feit dat Baudets partij in de vergadering van de Tweede Kamer opnames maakt en daarmee vaardig aan de slag gaat en die zo te knippen en plakken dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Op grond van die nieuw gecreëerde niet bestaande werkelijkheid preken zij hun waarheid. Ik bekijk een paar van die propaganda-filmpjes. Ik weet dat Lucky-TV van het publieke bestel naar de commerciëlen is gegaan, maar nu lijkt het mij toe dat het ook te zien is op de website van het Forum voor Democratie, de nergens op gebaseerde naam van Baudets claque.
Als ik een paar van die filmpjes heb bekeken vraag ik mij af of er echt mensen zijn die blindelings geloof hechten aan de werkelijkheid die daar geconstrueerd wordt en klakkeloos de denkbeelden van Baudet onderschrijven die letterlijk schrijft dat “Ondanks dat het coronavirus onder controle is, wordt er door de media paniek gezaaid over een stijgend aantal coronabesmettingen. ”
Ik wil Baudet niet betichten van leugens, ik kijk wel uit. Maar ik betwijfel elke waarheid die hij op grond van zijn geschapen werkelijkheid verkondigt. Met elk filmpje dat ik bekijk wordt hij meer een karikatuur van zichzelf.

Eén reactie op Waarheid

  1. Kees van Wezel schreef:

    Wat een scherpe analyse Jan, recht voor zijn raap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.