Walging

Ik gun iedereen zijn eigen overtuiging, politiek en religieus. Daarvoor ben ik een ongebonden hart-en-nieren sociaal-democraat. Maar dat ieder zijn mening gunnen, betekent op geen enkel manier dat ik niet kan walgen van abjecte overtuigingen. Met bijna fysieke weerzin hoor ik politici en religieuze leiders en hun volgelingen zonder blikken en blozen de meest ergerlijke dingen verkondigen, alsof er geen geweten meer bestaat.
Gisteravond keek ik naar het journaal en nog geen 24 uur nadat een asielzoekersopvang was bestormd gooide een van onze politieke leiders olie op het vuur. Met een weerzinwekkende nauw verholen grijns op zijn gezicht betoogde de liberale voorman Halbe Zijlstra (nee, geen flauwe naamgrapjes) dat het de vluchtelingen ontmoedigd moest worden om naar Nederland te komen. Drie forse maatregelen, geen bijstand maar leefgeld, beperkte medische bijstand en sobere collectieve huisvesting, dat waren de ferme voornemens die de vermaledijde vluchtelingenstroom wel zou indammen. De angst om nog meer stemmen aan de PVV te verliezen spatte uit zijn ogen. De dapperheid van een bange man met veel te veel invloed. Het dehumaniseren van de hier aangespoelde vluchteling kreeg een politieke bedding. De gelegaliseerde ontmenselijking kreeg een stem. Met toenemende walging hoorde ik zijn betoog, een onverkort pleidooi voor het ratificeren van de opvatting dat je mensen in soorten had, soorten die je onderscheidend mocht behandelen. Hier werd Orwells axioma dat alle dieren gelijk zijn, maar dat de varkens meer gelijk zijn dan de andere dieren ver voorbij 1984 vertaald naar 2015.
De VVD onderscheid twee hoofdcategorieën, illegalen en legalen. In die laatste categorie vier onder-categorieën: asielzoekers in procedure, statushouders bepaalde tijd , statushouders onbepaalde tijd en Nederlanders. Klappen zullen vooral vallen bij statushouders bepaalde tijd. Voor hen net zoals voor asielzoekers in procedure het minimum pakket. Voor meneer Zijlstra en zijn partij lijkt artikel 1 van onze Grondwet een dode letter te zijn geworden: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” Jammer voor je als je in de verkeerde categorie valt, ben je geen gelijk geval meer.
Ik walg van meneer Zijlstra, in ieder geval van de door hem verwoorde opvattingen.
De dodo leek lang geleden uitgestorven, maar als een feniks heeft de walgvogel zich weer uit de as verheven en is teruggekomen als de fractieleider van de VVD in de tweede kamer.

6 reacties op Walging

 1. Joost schreef:

  Zo. Dat is nog eens een statement!
  Bravo.

 2. Trees Speller schreef:

  Hardgrondig met je eens, Jan, kreeg het er ook helemaal benauwd van….

 3. Renee schreef:

  Hear hear Jan. Helemaal mee eens.

 4. thea weijers schreef:

  Goed gezegd Jan. Ik vraag me steeds vaker af waar toch dat beschaafde deel van de VVD is gebleven.

 5. Applaus!!! Helemaal mee eens. Stemde ooit VVD. Een jeugdzonde waar ik mij nu voor schaam.

 6. Wim van Dam schreef:

  Prima reactie Jan. ‘Sober en fatsoenlijk’ Eigenlijk bedoelt de VVD dat de sociale voorzieningen onfatsoenlijk luxe zijn. Als blijkt dat er niet ‘onfatsoenlijk’ veel vluchtelingen overleden zijn na de winter kan Halbe beginnen aan zijn eigenlijke missie, het afschaffen van de bijstand in Nederland. Maar nog veel verontrustender vind ik (we weten wat we van de VVD kunnen verwachten) dat partijen als PvdA en CDA (hoewel ik met de laatste niet echt sympathiseer) nauwelijks een tegengeluid laten horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *