Wereldboekendag

Het lijkt of we geen genoeg kunnen krijgen van maanden, weken, dagen die aan boeken, lezen en schrijven gewijd zijn. Zo uit mijn hoofd kom ik op de boekenweek, de kinderboekenweek, de maand van het spannende boek, gedichtendag, de poëzieweek, de maand van de spiritualiteit, de nationale voorleesdag, de week van het luisterboek, de maand van de geschiedenis en de actie ‘Nederland leest’ met elk jaar aandacht voor een bijzonder boek. Om nog maar te zwijgen over de talloze literaire prijzen die er te winnen zijn. Van de P.C.Hooftprijs, via de Libris- en Ako-literatuurprijs  naar de NS-publieksprijs.
Als je al die dagen, prijzen en manifestaties de nodige aandacht zou willen geven, kom je aan lezen niet meer toe.
En alsof al die nationale dagen niet genoeg zijn komt daar vandaag nog eens de wereldboekendag over heen. Officieel heet het ‘World Book and copyright Day’. Het is een dag die is ingesteld door de UNESCO en die samenvalt met de sterfdag in 1616 van onder meer Shakespeare en Cervantes. De bedoeling van  de UNESCO is om op deze dag het lezen, publiceren en het beschermen van intellectueel eigendom te stimuleren door middel van auteursrecht (copyright). Ik pluk de wat cryptische omschrijving van de UNESCO-site en zie ook dat aan deze dag dit jaar verder geen enkele aandacht wordt besteed. De informatie is van vorig jaar. Mogelijk heeft de initiatiefnemer ingezien dat er al genoeg dagen zijn, waarop het boek in de aandacht staat.
Soms heb ik het idee dat als die boekenaandacht contraproductief werkt. Wordt er door al die dagen nu zo veel extra gelezen? Goed, de afgelopen boekenweek leidde tot een heel lichte stijging van de omzet in de boekhandels, die verder alleen maar dalende cijfers kunnen laten zien. En een boek kopen is nog niet altijd een boek lezen.
Als ik deze regels schrijf, word ik onderbroken via Skype door mijn nicht uit Frankrijk. Zij is grafisch ontwerpster en voorspelt de teloorgang van het gedrukte boek en pleit voor de instelling van de dag van het e-boek. Misschien komt er wel een e-boekenweek. Vraag is dan wel hoe je een dag gratis kunt reizen met de NS via je e-boekenweekgeschenk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *