Werelddagen

Er kan geen dag voorbij gaan of die dag is aan wel iets bijzonders gewijd. En dan bedoel ik niet de kerstdagen, de paasdagen of Pinksteren. Die hebben zich al sinds jaar en dag vast in onze kalende verankerd. En ik bedoel ook niet de dagen die aan een bepaalde heilige waren toegewijd. Die laatste dagen leiden in Nederland toch maar een armetierig bestaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland waar naamdagen nog enige betekenis hebben. En er zijn zelfs landen waar de viering van de naamdag die van de verjaardag verdrongen lijkt te hebben. Maar over die dagen wil ik het niet hebben. Nee, ik bedoel de dagen die door een of ander supranationaal instituut zijn toebedacht om extra aandacht te trekken. Zoals de Dag van de Vluchteling (20 juni), WereldAidsdag (1 december) of Nationale Borstkankerdag (10 oktober).
Het zal de meesten van u ontgaan zijn dat het vandaag 14 november Werelddiabetesdag is. Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetesfederatie en de Wereldgezondheidsorganisatie geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het werd 14 november omdat dat ook de geboortedag was van Frederick Banting, een van de ontdekkers van de werking van insuline.
En als diabetespatiënt lijkt het mij goed deze dag vandaag even te memoreren. Maar naast diabetes heb ik nog een handvol andere aandoeningen en zijn er ook nog meer data die voor mij wat extra aandacht vragen.Laat ik ze eens op een rijtje zetten:
28 januari Trouwdag
2e donderdag in maart Wereld Nieren Dag
11 april Wereld Parkinsondag
3e zondag in juni Vaderdag
29 september Wereld Hart Dag
11 oktober Wereld Obesitas Dag
14 november Wereld Diabetes Dag
22 december Verjaardag
27 december Naamdag.
Ik heb er nog over getwijfeld of ik de Dag van de Zwarte Kat (17 november)  die vooral in Italië aandacht krijgt als eerbetoon aan mijn kat Harrie zou opnemen. Ook de Dag van de Kleine Schrijver (10 december) heb ik maar niet opgenomen. Maar mogelijk zal ik er op die dag toch enige aandacht aan besteden. Maar al die ‘Werelddagen’ laat ik maar voor wat ze zijn. Morgen is er weer een dag. De dag van morgen (Koningsdag en Dag van de Duitstalige gemeenschap in België) heeft genoeg aan zijn eigen leed (Matt6:34).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *