Werelden

Het voelde aan als een niet geheel van gevaar ontblote expeditie. Dat was natuurlijk meer dan lichtelijk overdreven. Onder normale omstandigheden, -u weet misschien nog wel hoe het leven er iets meer dan twee maanden geleden uitzag-, zou het gewoon een zondagmiddagbezoek zijn aan vrienden 30 kilometer verderop. Maar nu had ik toch het idee dat ik vanuit mijn eigen kleine en veilige wereldje, niet groter dan mijn werkkamer en de achtertuin, op weg ging in de grote boze buitenwereld met als eindbestemming de hoofdstad van het coronarijk Uden. Was dit vriendenbezoek nu echt nodig? Negeerde ik nu ten onrechte het alom gehoorde meertalige advies Blijf Thuis, Stay at Home, Restez chez Vous. Bovendien werkte een van de te bezoeken vrienden ook nog in Bernhove, een naam die bijna gelijk stond aan dood en verderf, de hel en waar ambulances en lijkwagens naar verluidt elkaar voor de ingang leken te verdringen.
Onderweg merkte ik dat de mij toch wat gevreesde buitenwereld een metamorfose leek te hebben ondergaan. Op de snelweg was er beduidend minder verkeer vergeleken met de andere keren dat ik van hier naar daar reed. Het leek of zo goed als elke automobilist de cruise-control op 100 k/u had gezet en wij in parade als een optocht achter elkaar reden. Slechts een enkeling kon het niet laten en zoefde elke snelheidsbeperking negerend langs het zich gelijkmatig voortbewegende autolint. Het gezapige rijden maakte de buitenwereld al een stuk minder bedreigend. Geen gehaast en gejakker. Het oogde vriendelijk. Een lentezondag die de wereld veel minde angstwekkend kleurde dan ik mij had voorgesteld.
De vrienden, die wij zonder het gebruikelijke lichamelijke contact begroetten, een hoofdknikje volstond,  hadden de lunchtafel in de tuin zo ingericht dat wij de voorgeschreven afstand in acht konden nemen. Dat nam al gauw het gevoel  weg dat ik mij zo goed als in het hol van de leeuw vertoefde. Wat bleef was een zonnige zondagsmiddaglunch, resultaat van een geslaagde expeditie van mijn kleine wereld naar de iets grotere buitenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *