Wereldje

Doorgaans houd ik mij in deze stukjes bezig met de kleine daagse dingen. Natuurlijk heb ik wel een mening over hoe het met de wereld zou moeten, of er meer of minder Europa hoort te zijn en of die dividendbelasting nu wel of niet afgeschaft zou moeten worden. Ook vind ik wat van de Groningse gaswinning en het handhaven van de zondagsrust, net zo goed als ik een mening heb over Thierry Baudet of Vladimir Poetin. Maar ik heb zelden of nooit het idee dat er iemand op mijn opinie over die zo verschillende zaken zit te wachten. Bovendien betrap ik mij zelf er geregeld op dat in vraagtekens zet bij een vrij uitgesproken mening. Als ik al eens een boude bewering uit, is er meestal voor het einde van de zin al dat lichte gevoel van twijfel dat het ook net wel eens een beetje anders kan zijn. Onstuitbaar komt dan de zinnetje naar boven dat Jan Brokken de hoofdpersoon in een van zijn boeken laat antwoorden op de vraag van iemand wat de waarheid is. De man, een officier van justitie, merkt dan op: “De waarheid is nog een verhaal.” De waarheid beweegt met ons mee als een riet in de wind. Misschien is dat wel de reden dat ikĀ  het graag over mijn eigen kleine wereldje heb, waar ik de waarheid naar mijn hand kan zetten, die dan ook mijn werkelijkheid is. In de grote-mensenwereld vallen die twee zaken maar zelden samen.
Neem nou de Brexit. Daar maakt de Britse premier zich uitermate hard voor en lijkt er een akkoord te liggen dat nu op nog al wat verzet stuit en het de vraag is of het in deze vorm goedgekeurd gaat worden. En zij reist nu stad en land af om te zien of er toch wat meer uit valt te halen dan dat er nu ligt, vooral als het om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland gaat. En de aanvankelijk stoere taal, krijgt zijn nuances, interpretaties en afwijkende exegese. Het terugtrekken uit de EU moet zo voordelig mogelijk uitpakken. Had dat proces dan niet aangegaan! Nu lijkt het op de verkering die je uitmaakt met de mededeling dat je wel vrienden blijft, toch?
Ik kan daar niet zo goed tegen. Vandaar dat ik mij liever buig over de kleine dingen van mijn leventje dan mij druk te maken of een verder gratuite mening te ventileren over de Brexit, laat staan de opstelling van premier May.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *