Wijn

Naast mijn dagelijks in eigen beheer uitgegeven stukje, schrijf ik van tijd tot tijd op verzoek ook nog een kort tekstje, een column, soms een versje of een toespraak. Stelt allemaal niet veel voor, maar het bevredigt mijn lust tot schrijven. Want dat is toch een van de leukste dingen die er is. Knutselen met woorden. Voor sommige van die schrijfsel krijg ik betaald. Met name voor de huwelijkstoespraken. Daar bestaat een ingewikkeld tarievenstelsel voor. Diverse factoren bepalen de hoogte van het bedrag dat ik daarvoor van de gemeente krijg. Is het een huwelijk met een korte of lange toespraak, is het wel of niet op het stadhuis en is het op ‘normale’ werktijd of daarbuiten.
Naast mijn dagelijkse blog, waarvoor geen ander beloning dan de waarderende woorden die ik daarover soms hoor, ben ik al een paar jaar vaste columnist bij het Nijmeegse Geschiedeniscafé. Dit café komt vier keer per jaar bij elkaar in Museum Het Valkhof. In een plezierige ambiance worden dan twee onderwerpen die te maken hebben met Nijmeegse geschiedenis belicht. Ik probeer in een voorgelezen column die twee onderwerpen met elkaar te verbinden. Gisteren deed ik dat voor de tiende keer en lukte het mij weer redelijk om muziek op Het Valkhof te verbinden met de geschiedenis van de daar nog steeds liggende  bunker. Papier is geduldig en het gehoor gewillig om de historische vrijpostigheden die ik dan debiteer voor lief te nemen. Verhalen hoeven niet waar te zijn, als ze maar mooi zijn.
Als dank voor mijn bijdrage aan het Café kreeg ik aan het eind van de bijeenkomst altijd een fles wijn toegestopt. Aardige geste, die altijd ten goede kwam aan mijn gasten. Ik zelf drink al een fiks aantal jaren geen druppel alcohol meer. Op de een of andere manier was dat ook doorgedrongen tot de organisatoren van het Café. En zo was er gisteren voor mij geen fles wijn meer als bedankje, maar een zoete lekkernij. Ook niet erg gezond voor de diabeet die ik ook ben, maar met mate genuttigd toch een kleine tongstrelende verleiding. En als er van verleiding sprake is citeer ik graag Oscar Wilde: “Ik kan alles weerstaan, behalve verleiding.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *