Woningsdag

Ook toen K0ningsdag nog Koninginnedag heette was het voor mij haast een vanzelfsprekend feit dat de dag begon met het kijken naar het defil√© voor Paleis Soestdijk, het inmiddels wat aftandse onderkomen van de toenmalige koningin. Zelfs lang voordat wij thuis televisie hadden fietste ik op die 30 april met mijn vriendje Wim naar zijn tante Tinie aan het andere eind van de stad die wel zo’n apparaat had en daar zag ik voor het eerst de rapportage van de blijde optocht langs het bordes waar de toen nog niet zo grote koninklijke¬† familie wuivend de huldeblijken in ontvangst nam en de onderdanen voorzichtig achteruit schuifelend de trappen afdaalden nadat zij de majesteit een Twentse krentenwegge of ander aan de streek waar zij vandaan kwamen gelieerd product hadden overhandigd. Levensgevaarlijke toeren werden uitgehaald om er voor te zorgen dat je het staatshoofd niet de rug toekeerde. Dat was in de tijd dat het volk nog wist hoe je etiquette nog moest schrijven.
De tijden veranderden en veranderen. 30 april verschoof naar 27 april, de hekken rond Soestdijk gingen op slot en de majesteit trok met gevolg het land in om zich te laten bejubelen. En ik, ik bleef op die ochtenden tv kijken. Traditie is tenslotte traditie en het is moeilijk om het verschil te zien tussen de wandeling door de ene stad en de andere gemeente. Bijna overal is er wel een balletschool, gymnastiekclub of gemengd koor dat zijn kunsten mag vertonen en is, lang leve de vermeende nabijheid, de royalty genegen tot een selfie met het volgend. En Koningsdag is net als de Olympische spelen. De laatste is ’the best ever’volgens de Koning.
Hoe anders is het dit jaar. Koningsdag wordt Woningsdag. Zegt me helemaal niks. Ik mis net niet de koninklijke toespraak, maar heb niemand in mijn toch vaak meelevende straat het Wilhelmus horen zingen. Woningsdag is voorbij voordat die begonnen is
“Zullen we een eindje gaan fietsen?”¬† Goed idee. En we maken ook nog een wandeling in de Hortus. Wat is dat toch een bijzonder stukje groen midden in de stad. Ik mis Koningsdag nauwelijks. Woningsdag al helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *