Xieje

Het was zo’n dag om op een terrasje door te brengen. Dat heb ik deels ook gedaan. In Den Haag. Het was mijn zoveel-maandelijks bezoek aan een goede vriendin daar. We praten wat bij, bezoeken het een en ander en sluiten de dag af met een eenvoudige doch voedzame maaltijd in een etablissement met de onuitstaanbare naam Xieje. Goede namen verzinnen is niet iedereen gegeven, als het eten maar gaar is. En dat was het.
Ik bezocht twee bijzondere plekken in de Hofstad. Vriendin heeft haar werk in het oude gebouw van de Bataafse Petroleum Maatschappij, later opgegaan in de Shell. Het is een paleiselijk pand uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Ondanks de vele aanpassingen is er her en der nog wat van de grandeur van destijds te bespeuren in fraaie hallen en directiekamers. Maar ook de moderne aanbouw straalt uit dat deze multinational eigenlijk de baas van de wereld is. Je komt makkelijker een ander land binnen dan dit gebouw. Ik moet mijn paspoort tonen en blijk gelukkig aangemeld. Het gonst in het gebouw, waar ik rond pauzetijd binnengelaten wordt. De bedrijvigheid is zichtbaar. In de grote nieuwe hal, die iets wegheeft van een vertrekhal van een vliegveld of het atrium van een modern ziekenhuis is het een bijenkorf vol zich verplaatsende employees. Dit zijn duidelijk geen werknemers, dit zijn employees. Ik voel me als een toeschouwer in een safaripark, de afdeling tamme dieren. Mijn key-cord met het woord visitor erop en eraan bevestigt mijn status.
Van drukte is niets te merken in de serene rust van de galerie die bestiert wordt door een oud-collega. 22 jaar geleden verliet hij de gemeente N. waar hij met mij en Gade op de afdeling cultuur werkte. Sinds zijn vertrek heb ik hem niet meer gezien noch gesproken. Zijn galerie heeft internationale faam en mag zich geregeld in hoge belangstelling verheugen. Het voelt goed elkaar weer te zien en bij te praten. En weer merk ik hoe makkelijk de tijd verschrompelt bij een hernieuwde ontmoeting. 22 jaar worden tot een ogenblik.
Met Vriendin spreek ik nog geen datum voor een volgende afspraak af. Wel dat we elkaar in Groningen zullen ontmoeten. Is weer eens iets anders.

 

1 reacties op Xieje

  1. Lesa schreef:

    please i need free templates for after effect. pls hope smone can tell me how to downlaod it easly ? or if you can help me to send it to my mail i will apatecipre the person. pls help me out. god will help you too. i need it quickly pls help! help!! help!!! EMAIL:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *