Zekerheid

Meer dan zes weken geleden kondigde hij zijn bezoek al aan. Vandaag zou hij tussen 10:00 en 12:30 langskomen voor onderhoud aan mijn verwarmingsketel. Wel moest ik even aan geven dat ik thuis zou zijn, want zou hij tevergeefs komen dan moesten helaas de voorrijkosten in rekening worden gebracht. Ik bevestig de afspraak en om kwart over tien staat de monteur van Feenstra voor de deur. Ik laat hem binnen. Voor een luttel bedrag per maand heb ik mij er van verzekerd dat eens in de zoveel tijd een monteur langs komt en bij storingen ik hem kan waarschuwen en dat dan min of meer onmiddellijk hij of een van zijn collega’s ten tonele verschijnt om het euvel op te lossen. Een soort Wegenwacht voor verwarmingsketels.
Na een uurtje is de klus geklaard. Er zijn een aantal onderdelen vervangen en ik krijg de verzekering dat het apparaat nog zeker een aantal jaren mee gaat. “Mits er geregeld onderhoud wordt verricht”, waarschuwt de monteur mij. Als ik al mocht te overwegen het onderhoudsabonnement op te zeggen, werp ik die gedachte nu ver van mij.
Natuurlijk weet ik ook wel dat je zekerheid niet kunt kopen. Niet voor een verwarmingsketel en niet voor jezelf, maar ik vind het toch een gerust idee dat ik mij tegen een aantal eventualiteiten heb ingedekt. Zowel wat de mij omringende machinerieën als mij zelf betreft. Ik neem keurig op tijd (meestal) mijn medicijnen en geef trouw gehoor aan de uitnodigingen van specialisten, huisartsen en para-medici die mij met hun goede zorgen overladen. Maar hoeveel van dat soort mensen je ook om je heen hebt verzameld, hoeveel pillen en voedingssupplementen je ook slikt, hoeveel insuline je ook spuit, hoe gezond ook je denkt te eten er is maar een zekerheid en misschien wat wankel geloof en vertrouwen. En intussen haal ik Gerard Reve maar weer eens aan: “O, lieve mensen, ik houd van u, en ik omhels u allen hartstochtelijk, ondanks de geduchte afstand. Laten we elkaar niet haten, maar, integendeel, liefhebben, gezamenlijk op de Dood wachten, en het ons in de tussentijd aan niets laten ontbreken.
Of ik even de werkbon wil aftekenen, vraagt de monteur. “Bedankt voor de koffie en prettige dag verder. Ik kom er zelf wel uit.”

Eén reactie op Zekerheid

  1. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

    Proost samen🥂🥂🥂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *