Zondagsrust

Vroeger, ja daar gaan we weer, waren alle zondagen bijna het zelfde. Om half tien naar de kerk, koffie drinken en dan ’s middags op bezoek of bezoek ontvangen. Als kind niets dan verveling die gestild werd met een leesboek of spelen met je Meccano. Lang ben ik ook later nog naar de kerk gegaan op zondagochtend. Ik was voorzitter van het kerkbestuur en zong samen met zoon en dochter o.l.v. mijn  toenmalige echtgenote in het gezinskoor. En na de middag ging ik voetbalkijken bij S.V. Hatert op Sportpark Grootstal. Hatert speelde zelfs als ik me wel herinner, even hoofdklasse of tenminste eerste klasse.
Maar langzaamaan veranderde wereld. Zondagsrust werd een woord dat alleen nog voorkwam in verkiezingsprogramma’s van streng gristelijke partijen. 24/7 bleek niet alleen de sponsor van een wielerploeg, maar werd een aanduiding voor onze maatschappij. Slapen en uitrusten en genieten lijken er niet meer bij. Koopzondagen en 24-uurs economie zijn ons deel geworden. En zo komt het dat ik gistermiddag nog rustig de boodschappen kon doen voor het zondagse avondeten. Onze AH gaat elke zondag van 16.00 tot 20.00 uur open. Vlak voor vieren staat er al een hele meute te dringen, alsof de winkel de andere zes dagen gesloten is. En als ik goed rondkijk in de wagentjes en mandjes zijn het vooral ééndaagse boodschappen. Geen afgeladen karretjes met spullen voor een hele week. Dat gold ook voor mijn boodschappen. Voor één maaltijd: verse koriander, kalkoenfilet, peultjes maiskolfjes, kindneybonen, een avocado en kippenbouillonblokjes. Nu doe ik elke dag boodschappen. Met de grootgutter zo dichtbij ga ik niet met overvolle wagens en daardoor te kleine tassen slepen. Iets is nog het zelfde als vroeger. Wanneer mijn club thuisspeelt ga ik kijken. Alleen de club is weer die oude geworden, waar ik als jongetje al voor een kwartje op de jongensrang stond in een toen veel te groot stadion.
Eigenlijk is er helemaal niet zoveel veranderd op de zondag. Misschien wel wat activiteit betreft, maar niet qua gevoel. Zondag is zondag. Rust is rust. En om 19.00 uur begint nog steeds Studio Sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *