Zorgkosten

Nee, ik ben niet niet dom. Daar ga ik gemakshalve maar van uit. Niet dat ik alles weet, ben je gek. Dat is godsonmogelijk. Heel lang geleden leerde ik al van de Franse filosoof Gabriël Marcel dat: “Avec notre connaissence acroît le contact avec l’inconnu”. Zeer vrij vertaald zegt hij dat hoe meer we denken te weten we er achter komen dat er steeds meer is dat we niet weten. Misschien is dat wel de paradox van het onderwijs. We denken steeds meer te kennen, te leren maar realiseren ons dat er nog veel meer is dat we niet weten. Misschien gebruik ik dat wel als een excuus om niet alles te hoeven weten, laat staan te begrijpen. Er zijn zaken die ik lijk te snappen, maar eigenlijk begrijp ik er niets van. Neem nou de zorgkosten. Die rijzen de pan uit. Dat is iets waar ik zelf van harte aan bijdraag. Mijn eigen risico heb ik voor dit jaar al op gemaakt. Als iemand die kosten opjaagt dan ben ik het wel. Ziekenhuisopname, artsenbezoek en wel zes, zeven medicijnen. Ik ben een dure klant en met mij vele anderen. We worden gewoon te oud, hebben meer zorg en onderhoud nodig en dat kost geld. Logisch, maar sommige maatregelen van de overheid of de ziektekostenverzekering begrijp ik niet. Ik weet niet wie van de twee daarbij de hoofdschuldige is. Daarvoor heb ik te weinig zicht op hoe bepaalde beslissingen door wie genomen worden. Maar soms begrijp ik iets niet. Al sinds jaar en dag gebruik ik  een middeltje tegen kramp in de benen bij het slapen. Dat middeltje was vrij verkrijgbaar bij de apotheek, maar werd niet vergoed. Zal zo zijn reden hebben gehad. Maar toen ik  een tijdje geleden weer naar de apotheek ging, kreeg ik geen pillen mee. Daar was een doktersrecept voor nodig. Dus vraag ik de arts een receptje te schrijven. Maar zelfs met dat receptje moet ik bij de apotheek wel het middel zelf betalen. Als ik de apotheek vraag waarom er nu opeens een receptje nodig is voor een medicijn dat ik toch zelf moet betalen en als handverkoop te verkrijgen was, krijg ik te horen dat er nieuwe regels zijn vastgesteld. Tout comprendre c’est tout pardonner, maar hier begrijp ik niets van.

2 reacties op Zorgkosten

  1. Jettie schreef:

    Zelfde ervaring met zelfde pilletjes…. al jaren zelf betaald maar nu plotsklap(s) met recept huisarts ( kosten consult / recept voor verzekeraar dus uiteindelijk voor ons allen) en extra ”overhandigingskosten’ van de apotheek op mijn kosten erbij…. Wie het snapt mag het mij uitleggen….

  2. jac.splinter schreef:

    precies dat, het is een verdienmodel, er kan nu gedeclareerd worden voor de informatie die ze je over dit medicijn ‘moeten’ geven. Kan zo in het bureaucratievakantieboek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *