Zwemmen

Ik krijg van alle kanten te horen dat bewegen zo goed is voor mij. Goed om de spieren in tact te houden, goed voor mijn suikerspiegel, goed voor mijn conditie. Ik hoor het zo vaak dat het wel waar moet zijn. Rudyard Kipling laat in zijn ‘Jungle Book’ het apenvolk de volgende wijsheid debiteren: “We zeggen het allemaal, dus het is zo!”
Nu gaat bewegen mij niet meer zo makkelijk af, maar er zijn mensen die beweren dat je de kwaal met de kwaal moet bestrijden. Dus beweeg je slecht dan is het meest geëigende middel omdat dat te verbeteren: bewegen.
Ik heb een toegangskaart voor een fitnessclub, maar daar maak ik de laatste tijd maar heel erg weinig gebruik van. Slecht, ik weet het, maar mijn benen  en voetzolen maken een tocht naar het centrum, het een uur daar bezig zijn, niet tot de meest aantrekkelijke activiteit die ik me kan voorstellen. En lafaard die ik ben is elk excuus goed genoeg om weg te blijven uit die grote hal met al zijn apparaten.
Gade werkt wel gestadig aan haar conditie. Ze zwemt wekelijks. En vandaag heeft ze me over de streep getrokken om eens met haar mee te gaan. Vanochtend was het zo ver. Samen op weg naar het Erika-Terpstra-Sportfondsenbad. Een naam die zo maar door Wim T. Schippers voor een Sjef van Oekel-sketch bedacht had kunnen zijn. Gade heeft een niet persoonsgebonden  meerbadenkaart. Een ochtendje zwemmen is goed voor een stel mooie woorden: persoonsgebonden meerbadenkaart.
Het is een groot bad. Twee bassins. Ik zwem in het grootste, met water dat wat mij betreft best wat warmer had mogen zijn. Gade schiet als een dolfijn door het water. Ik volg als een lui peddelende zeeschildpad. Waar zij vier baantjes zwemt, haal ik er net 1½. Ik zie heel wat bekenden, de studente van het huis tegenover, de kunstenaar, de oud-pedel, het koorlid. En allemaal verzekeren ze mij dat bewegen zo gezond is. Geregelde watersporters met een verlekkerde blik als het over zwemmen gat. Nu ik nog.
In het bad zijn ook begeleide activiteiten in een wat kleiner bad met heerlijk warm water. Volgende keer daar eens een kijkje gaan nemen en meedoen. In mijn eigen tempo. Uiteraard, een ander heb ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *