1/2 procent

De bedelstaf naakt. Mijn pensioenfonds kan het niet meer bolwerken. Ik zal moeten bijspringen. Ze zullen het niet meer redden zonder dat ik per 1-4-13 een half procent inlever. Er staat niet bij of het van het netto of bruto pensioen is. Voor mij betekent dat een pensioensvermindering  van 7 tot 10 euro. Dat zijn bedragen waar nog wel overheen te komen is. Als ik daarmee het voortbestaan van mijn pensioenfonds kan garanderen, geeft mij dat een nobel gevoel. Dat ik al die jonge ambtenaren die trappelend staan te wachten om carrière te maken, verzeker van een redelijk pensioen op hun 70e. Een pensioen dat genoeg is om hun hypotheek, tegen die tijd zonder het voordeel van renteaftrek, te kunnen blijven betalen. Ik heb altijd twijfels over een bestaan na de dood, maar nu weet ik dat mijn huidige offer de toekomst van pensioenuitkeringen garandeert. Ik voel mij een mecenas voor de toekomstige generaties.
Een half procent lijkt weinig. 1/200e deel. Van mijn lengte is het nog geen centimeter en  van mijn gewicht nog geen pond.  Te verwaarlozen grootheden of beter kleinigheden. Maar als pensioenfonds kijk je daar toch anders tegen aan.  Het zegt op dit moment een vermogen te hebben van  € 246.000.000.000. Dat zou 15 miljard te weinig zijn om aan de verplichtingen te voldoen. Als er nu een half procent van de verplichtingen afgaat, komen die verplichtingen uit op  € 259.700.000.000. Nog altijd veel meer dan dat het fonds aan beschikbaar vermogen heeft. Mijn half procentje zet dus nauwelijks zoden aan de dijk. Dus kunnen ze het net zo goed niet doen.
Ik zal wel ergens een gigantische reken- of denkfout maken en klopt mijn redenatie van geen kanten. Op mijn eindexamen had ik voor handelsrekenen toch een ruime voldoende, maar dat is zolang geleden dat dat punt niet meer telt. Zal ook wel iets te maken hebben met de beoogde verhoging van de premie, die het eigen vermogen tot ongekende hoogte zal opstuwen. Op 10 februari maakt het ABP nadere cijfers bekend. Is ook de dag van de trekking van de Staatsloterij. Ontdek daar weer een samenhang?

2 reacties op 1/2 procent

  1. babette degraeve schreef:

    Ge weet jongetje, bij mij kunt ge altijd een boterhammeke komen eten hé als ’t niet meer gaat, .. (Nee Jantje, ik bedoel dat letterlijk “iets eten”)!
    x

  2. Gerard schreef:

    Toch mooi als een blog ook voor flirten wordt gebruikt. Jan, volgens mij ben je die babette degraeve zelf. Is dat een pseudoniem om je blog spannender te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *