Versterking

De wirwar van snoeren op de vloer van de Nijmeegse raadzaal kan gelezen worden als een sociogram van de Nederlandse samenleving. Lijn kruisen elkaar, draaien om elkaar heen, lopen van elkaar weg, raken verward en sommigen lopen dood. Ze horen bij de apparatuur van de damesgroep “Dolly, I beg you pardon”. Die treedt op als intermezzo tussen de Burgemeester Daleslezing en de uitreiking van de Burgemeester Dalesprijs. Als de dames aan de beurt zijn, besluiten zij op te treden zonder gebruik te maken van de versterking. En akoestisch klinkt het plezierig. Werkeloos staan de twee luidsprekers en het mengpaneeltje met versterker een beetje in de weg en nutteloos is het snoerenpatroon. Het versterkt niets. Is ook niet nodig. De dames bereiken ook zonder versterking iedereen in de zaal.
De spreker van dit jaar, het is de 15e Burgemeester Daleslezing, maakt wel gebruik van de zaalversterking. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer houdt een betoog over “Ik en de Ander”en refereert daarbij geregeld aan artikel 1 van de Grondwet, het thema van de lezingencyclus en de prijs. Hij zegt dat we af moeten van het idee “wij en zij”. Dat brengt een onproductieve tweedeling met zich mee die tot niets leidt. In die opdeling worden geen verhalen meer gehoord, maar staat het eigen gelijk voorop. Wij en de achterlijke islam, wij en de buitenlanders. Brennikmeijer ziet dat liever veranderd in “ik en de ander”. Die twee gaan dan met elkaar in gesprek . Dat zal lang niet altijd een gemakkelijk gesprek worden, maar die ontmoeting is een uitnodiging tot discussie waar naar elkaar geluisterd wordt. En dat leidt dan tot non-discriminatie, zo bondig vervat in artikel 1 van onze Grondwet dat benadrukt dat iedereen die zich in ons land bevindt in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Niet voor niets staat die tekst bij het Parlement in marmer gehouwen. Wat Brennikmeijer betreft mag die tekst in elke stoeprand worden gebeiteld.
“Dolly, I beg your pardon” kon het zonder versterking af. Brenninkmeijers oproep kan niet genoeg verstrekt gehoord worden.

1 reacties op Versterking

  1. P. Okhuijsen schreef:

    Of…….De ander en ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *