H1N1

Ik had vandaag uitgebreid willen schrijven over mijn terloopse ontmoeting met Björn Vleminckx. Björn is de door mij zeer bewonderde en hardwerkende spits van N.E.C. Bovendien op dit moment topscorer van Nederland! En gisteren kwam ik hem zo maar in het wild tegen bij de Douglaswinkel in de Marikenstraat. Natuurlijk sprak ik hem aan. En daarover had ik vandaag veel meer willen vertellen. Totdat vanochtend mijn oog viel op een klein berichtje in mijn NRC-next: “H1N1 is terug: twee doden.” Die doden komen uit de regio Nijmegen. Kinderen van 11 jaar en 4 jaar. En daar moet ik het over hebben. De ontmoeting met Vleminckx ten spijt. Want een van de kinderen, de jongste is het kleinkind van Henk. Henk is een van de trouwe leden van onze zaterdagclub, ook wel koffieclub genaamd. En de zaterdagclub is een groepje van  8-9 mensen die elkaar in wisselende samenstelling zonder vaste afspraak op zaterdagochtend treffen in de koffiehoek van een plaatselijke boekhandel. En daar bespreken we elkaar en de wereld. Soms hebben we een gast bij ons. Een zoon, een dochter, een kleinkind. Een paar weken geleden hadden we Zoë in ons midden. Het kleinkind van de trotse opa Henk. Zoë kreeg chocomel. Zonder slagroom. Ik plaagde Henk en haar nog door te zeggen dat als ik haar opa was geweest ze wel slagroom op haar chocolademelk had gekregen. Het is genoeglijk, zoals het die zaterdagochtenden altijd genoeglijk is. Een voorbeeldige opa, een voorbeeldig kleinkind, die de belangstelling die haar in dit gezelschap van grote mensen ten deel valt op de juiste wijze weet te waarderen.
En nu is Zoë dood. Gestorven aan een naar men zegt onschuldige griep. In een paar dagen tijd. En dan wordt zo’n klein krantenberichtje heel erg groot en krijgt een anoniem slachtoffertje een naam, een gezicht. En het bericht schrijnt en schuurt. Vier jaar, dat is toch nog geen leeftijd.
Morgen ga ik naar de uitvaart van de kleine Zoë. En over Vleminckx zal ik best nog eens schrijven als hij weer scoort.

7 reacties op H1N1

 1. Marjolen Pieks schreef:

  Vreselijk bericht, Jan. Wens de ouders en grootouders sterkte van me.

 2. caroline hoks schreef:

  tjee wat een bericht, dat is niet te bevatten.

 3. Peter Weldring schreef:

  Jan dit is vreselijk, ik wens jouw, de ouders en grootouders van zoe heel veel sterkte toe, dit is niet te te begrijpen.

 4. Yvonne Vlek schreef:

  Wat is dit vreselijk, hier zijn geen woorden voor. Heel heel veel sterkte,
  een oma

 5. jack beurskens schreef:

  Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik vind dit klote. Ik zie dan mijn eigen kleinkinderen…

 6. Henk van den Berg schreef:

  Dank Jan voor dit mooie stuk. Inderdaad, de wereld staat stil en niets lijkt meer belangrijk, mijn studie niet, mijn werk niet, niets. Alleen mijn dochter telt, en ons onmetelijke gemis. Opkijken naar het heelal en niets werkelijk begrijpen, dat is zulk een gebeurtenis ook. Kijken, maar niets begrijpen. De uitvaart was een prachtige bijeenkomst waarin we ons door honderden handen gedragen voelden in een warm bad. Dat helpt echt!
  Opa Henkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *