9/11

De zondagmiddag druilt. De ochtend was nog warm en zonnig. De Ooijpolder lag er glanzend bij. Strijklicht vanuit het zuidoosten. Licht dat het groen van de weiden groener maakt. Meer dan een handvol koeien er over uitgestrooid. Zwart-witte vlekken in het groen. Ik hou van dit landschap, decor van ons fietstochtje. Gade en ik drinken onze cappuccino op het terras van het oude logement aan de dijk. Met vrienden. Zondagochtend. De zomer is bijna voorbij, de herfst nog net niet begonnen. Dat is pas over een paar uur het geval. Als de zondagmiddag druilt.
Ik kijk tv en lees in de krant. Over de nieuwe vertaling van de gedichten van Oscar Wilde. “Each man kills the thing he loves.”  Tv-kijkend zap ik tussen de finale van de KLM-Open golfkampioenschappen en de herdenking van 10 jaar 9/11 in New York. 9 september heet sinds 2001 nine/eleven. Ik weet nog waar ik was. Kwam thuis van mijn werk. In de vroege middag, zoals altijd. Werkte al een paar jaar halve dagen. Vandaar. Deed als altijd de tv aan voor het nieuws en dacht even in een Amerikaanse avonturenfilm  zijn gekomen en zag toen live het tweede vliegtuig de andere toren binnenvliegen. “Each man kills the thing he loves.” Ik wist toen nog niet dat het het begin was van een oorlog die nooit beslist zou kunnen worden, zal kunnen worden.
Ik zie hoe Dyson zijn 3e Dutch Open wint en hoor op Nederland 2 tientallen mensen namen oplezen van slachtoffers uit de Twin Towers. Wisselende mensen, die ieder een aantal namen noemen. Ook van hun geliefde, hun vader, broer of opa. Met een toevoeging van “eternal love” en “in our memory for ever”. Zij zijn steeds met zijn tweeën en achter hen staat een politieman strak in de houding, als een soort engelbewaarder. Ik kan er maar kort naar kijken. Ik kan niet tegen dat gestolde verdriet dat uit hun blikken spreekt en in hun stem te horen is. Ik voel een brok in mijn keel. Dat wil ik niet. Ik zet de tv uit en lees weer eens Oscar Wilde’s “TheBallad of Reading Goal”:  “Each men kills the the thing he loves.” Het regent nog steeds en de ochtend was zo mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *