A baroque X-mas

Nee, er waren geen herdertjes die bij nachte lagen, geen dennenboom met of zonder lichtjes die bezongen werd en ook een Gloria werd niet of nauwelijks gehoord. Maar het was wel degelijk een kerstconcert, een barok kerstconcert. Gade en ik hadden het concert cadeau gedaan aan Ex en daarmee ook ons zelf een cadeautje gegeven. Is toch een goed idee dat het overnemen waard is. Als je iemand iets wilt geven en genoeg hebt van de obligate boekenbon geef die ander een voorstelling cadeau. En dan niet in de vorm van een film- of theater bon, maar gewoon in de vorm van een toegangsbiljet. Natuurlijk wel even nagaan of de ontvanger van het huldeblijk die middag of avond kan en bij een groot cadeau blijft het dan niet bij de voorstelling alleen, maar daar hoort dan ook een voorafgaande lunch of smakelijk diner bij. Geniet je zelf ook nog eens van je cadeautje. Zo hebben Gade en ik al menig vriendin, net als wij van ons cadeautje zien genieten.
Terug naar het concert gegeven door het ‘Holland Baroque’ en vier op en top Engelse solisten. Het decor werd gevormd door het barokke waterstaatskerkje in Beek. Zo’n omgeving inspireert muzikanten, zangers en toehoorders. We zijn ruim op tijd, dat brengt met zich mee dat we de auto dichtbij kwijt kunnen, maar ook dat we de kerk nog niet in kunnen. Zoals het hoort is naast de kerk een café waar de koffie uitstekend is en wachten geen wachten meer is.
Ik ga geen recensie geven van het concert. Wie echt benieuwd is kan aanstaande donderdagavond nog terecht in het Nijmeegse Concertgebouw De Vereeniging om te genieten van  de zangers en muzikanten. Welluidende klanken van onder meer een sopraan waar het zangplezier van haar gezicht afstraalt, een kerstengeltje gelijk. Het is zo’n avond waar ik heen en weer geslingerd wordt tussen twee gedachten. De ene is ik wil ook zo kunnen zingen en de ander is ik ga geen noot meer zingen, want zo kan ik het toch nooit. Voor mij geen Purcell of Magnificat. In huislijke kring zal het wel blijven bij herdertjes die bij nachte lagen en een dennenboom met lichtjes eraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *