Actie

De politie slaat toe. Ze gaan rigoureus actie voeren. Niks geen publieksvriendelijke activiteiten zoals het niet uitschrijven van bonnetjes. Niks daarvan, het moet iedereen nu maar eens duidelijk worden dat de Nederlandse diender onderbetaald en te weinig gewaardeerd wordt. En als de politie iedereen zegt, dan bedoelen ze ook iedereen. Ze zullen de reclamekaravaan van de tweede Tour de France-etappe pas weer de Erasmusbrug af laten gaan als er via de media voldoende duidelijk is gemaakt waarom er dit oponthoud is. Heel de wereld zal het weten! Eerder zijn ze niet tevreden. Rare eis overigens, want als de hele wereld weet van hun grieven is het probleem nog niet opgelost. Dan is er nog geen geaccepteerde CAO. Nee, de hele Tour net zo lang tegenhouden totdat er een CAO is, dat is pas een eis. Ik zie de krantenberichten in september dan al: “Tour nu al drie maanden nog niet voorbij Rotterdam. Politie blokkeert ook omleiding via Dordrecht. Peloton in langste sur place ooit.” Maar ik vermoed dat het wel met een sisser zal aflopen. Dat er een actiecompormis wordt gesloten of dat er een rechter komt die het een niet-geëigend middel vindt en de hele ‘verkeerscontrole’ zal afblazen.
Ik heb in mijn leven twee keer aan een blokkadeactie meegedaan. De eerste keer was eind jaren vijftig toen wij als leerlingen van het Dominicuscollege ijsvrij wilden en wij gedurende wel 15 minuten de Dennenstraat bezet hielden en zo in geringe mate de dienstregeling van het plaatselijke busbedrijf een heel klein beetje in de war stuurden. Ik herinner mij niet of onze keiharde eisen toen zijn ingewilligd. Ik vermoed van niet, de paters regeerden toen nog met harde hand.
Veel later heb ik met collega-ambtenaren het Keizer Karelplein bezet. Wij wilden ook toen al een betere CAO en wat procenten erbij.  Ook toen zal de oplossing wel ergens in het midden hebben gelegen en er uiteindelijk een compromis gevonden zijn. Was overigens een keurige actie, die plaatsvond in de middagpauze, zodat we, plichtsgetrouwe ambtenaren die wij waren, op tijd weer op ons werk konden zijn. Net zo als de politiemannen straks op de Erasmusbrug. Netjes aan het werk, het verkeer controleren. Zijn er geen boeven meer te vangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *