Clowns

Het seizoen is weer begonnen. Terwijl bij heel veel zaken het seizoen afgesloten is, is in dit geval het seizoen weer begonnen. De Kamer gaat binnenkort met reces, de tv staat in de zomermodus. Alleen het weer lijkt nog niet echt mee te werken. De opwarming van de aarde laat zich nog niet echt gevoelen. Maar desondanks is het orgelseizoen weer begonnen. Tot half september is in de Stevenskerk elke dinsdag weer een orgelconcert te horen. Een van de redenen lijkt te zijn dat het dan in de kerk goed uit te houden is, dat het een koele oase is in een verder warm seizoen. Gisteren hield ik toch maar mijn jas aan bij het openingsconcert van het orgelseizoen 2015. In niets deden de weersomstandigheden aan zomer denken. De harde kern van bezoekers was aanwezig. De meesten een dik half jaar niet gezien. Of iedereen weer uit zijn winterhol kwam gekropen. De “hoe-gaat-hets” waren niet van de lucht. Om het openingsconcert wat extra luister te verlenen had het bestuur naast een organist ook twee clowns ingehuurd. Clown Blos en clown Kwieb. Zij voorzagen het concert van een non-verbaal commentaar. Soms heel voor de hand liggend, soms verrassend. Het concert kreeg als motto mee “Van Bach tot lach“. Daar was over nagedacht.
Verdragen clowns en orgelmuziek elkaar? Versterkt het een het ander? Het was  voor mij al gauw duidelijk dat het orgel gedegradeerd werd tot begeleidingsinstrument als de clowns een fors uitpakken. Al mijn aandacht ging naar het verhaal dat de clowns woordeloos vertelden. Het was zoals in een film. Daar is vaak bij voortduring muziek, maar daar bewust naar luisteren? Het beeld trekt alle aandacht. Misschien geldt dat niet voor iedereen, maar in ieder geval wel voor mij. De raad van de organist bij het begin van het concert dat je als je vooral de clowns wilde zien je je oren dicht moest stoppen en kwam je met name voor het orgel dan raadde hij aan je ogen te sluiten.
De organist deed zijn best, de clowns ook. Het was leuk, maar dat was het dan ook. Wat mij betreft wonnen de clowns, maar daarvoor kom ik niet naar een orgelconcert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *