Advies

We krijgen een brief over wat vrijvallend geld. Een polis of zo, lijfrente of iets dergelijks. In de brief worden een aantal mogelijkheden gegeven wat ons te doen staat. Mogelijkheden waar we de consequenties niet van overzien. Ik ben geen financieel genie. Gade is dat meer, zeker als het om  haar werk gaat. Maar nu bijten we ons maar vast in dat ene zinnetje in de brief, dat ons aanraadt om contact te zoeken met onze adviseur. Ja, we hebben een financieel adviseur. Nauwelijks financiën, maar wel een adviseur. We maken een afspraak en gaan bij de hem op bezoek. Een paar jaar geleden heeft hij voor ons een opstelling gemaakt, maar die behoeft enige aanpassing. Pensioenen zijn verlaagd, pensioenleeftijden verhoogd. De adviseur heeft het over oud regime en over nieuw regime. Het zegt mij niets, maar hij maakt duidelijk dat het een wat fiscaal voordeel geeft en het andere helemaal niet. Wij zullen nieuwe data aanleveren en hij en zijn medewerkers zullen een nieuw plaatje schetsen. Weten we weer waar we aan toe zijn. Natuurlijk kan er met dit kabinet  wel weer het een en ander veranderen, maar dat zien we dan wel weer.
De regelgeving rond lijfrentes en ander financiële zaken is voor mij te ingewikkeld. Ik vaar daarbij graag op het kompas van de adviseur. Hij zal een aantal bestekken uitzetten en dan is de keuze aan ons.
De hele wereld lijkt zo ingewikkeld geworden dat er zonder een adviseur, consulent of coach niet meer rustig te laveren is. Ik ontmoet steeds meer mensen die zich laten bijstaan. Of zelfstandig leven een onmogelijkheid is geworden. Mijn straatje is vergeven van de coaches of counselors, trainers of hoe je het verder ook wenst te noemen. Een fenomeen van deze tijd, denk ik even. Totdat ik even mijn eigen werkzaam leven in ogenschouw neem. Ik was ooit trainer, werd toen consulent en nog later beleidsadviseur. Het is dus helemaal niet iets van deze tijd, maar van alle tijden. In ieder geval van mijn tijd. Ik stond bij en liet mij bijstaan.
Mijn belastingformulier heb ik nog wel zelf ingevuld. Zonder consulent of adviseur. Hoewel dat dit jaar niet meer was dan het akkoord gaan met de door de dienst ingevulde gegevens. Niet leuker, wel makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *