Afstand

Op de borden in het natuurgebed staat het heel duidelijk aangegeven. Meer dan de inmiddels gebruikelijke anderhalve meter wordt hier geadviseerd op minstens 50 meter afstand te houden. Nee, niet van de recreërende medemens, maar van de grote grazers die ook in dit gebed rondlopen en door slim geplaatste veeroosters binnen de voor hen bedoelde perken moeten blijven. Perken die zij wel delen met de fietser en wandelaar die ook van dit gebied genieten. Ooit heeft iemand bedacht dat in dit Brabantse landschap het natuurbeheer beter in handen is van grote grazers dan van in grond verzettende grote machinerieën.
Vrienden die tegen dit natuurgebied aan wonen hebben bedacht dat een fikse fietstocht door dit gebied een genoeglijke middag kan opleveren waarbij wij de grote grazers mogelijk ontmoeten. Voor de gelegenheid hebben ze voor een middag een tweepersoons driewieler gehuurd, waarmee ik mij samen met mijn vriend al trappend door Brabants dreven kan vervoeren. Onze respectievelijke echtgenotes rijden op hun eigen al dan niet elektrisch aangedreven rijwielen achter ons aan. Op mijn vraag hoe ver en lang we gaan fietsen komt niet direct een antwoord. Met name onze vriendin is beducht om het uitzetten van tochtjes die wat har betreft nooit te lang kunnen zijn. Toen ik nog kon goed kon lopen en in haar gezelschap ging wandelen was er altijd nog wel een bochtje extra of straatje meer dat op haar aanraden ook verkend moest worden.
Dit keer heeft zij een traject uitgezet dat voert door de Maashorst, Brabants grootste natuurgebied met bossen, heiden, akkers, graslanden en vennen. Het parcours dat zij heeft uitgezet voert gelukkig ook langs een aantal uitspanningen waar het goed toeven is, de cappuccino smaakt, zeker als die vergezeld gaat van een mooie punt appelgebak.
Het wordt een aangename fietstocht, maar als we al bijna weer aan het einde zijn nog geen grote grazer, een wisent of tauros gezien. We slaan een smal pad in en daar niet een, maar wel twintig taurossen in alle maten. Van een grote bul tot schattige kalveren, maar wel allemaal getooid met reusachtige horens. Als het niet op de borden had gestaan, dan hadden we zelfs wel afstand bewaard, zeker ook om dat de borden ook vertellen dat  de runderen 60 km/u kunnen halen. Zo hard kunnen wij niet fietsen. Omzichtig passeren wij de kudde, die zich van ons niks aantrekt.
Aan het eind van de middag hebben we 30 kilometer gefietst. voor mij een hele afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *