Waarschuwing

Ik probeer op zo veilig mogelijke manier door het leven te gaan. Natuurlijk is een geheel risicoloos bestaan niet te realiseren en dat is maar goed ook. Af en toe wat onzekerheid maakt het bestaan spannend en een beetje sensatie, daar is eigenlijk ook niks mis mee. Maar soms vind ik het wel te ver gaan, als die regels, ge- en verboden, adviezen, rotondes met verhoogde rijbaanafbakening, verkeersdrempels die de vaart er uit zouden moeten halen en overbodige borden. Zeker die rijbaanafbakeningen zijn mij een gruwel. Als je niet helemaal met de situatie bekend bent zit je voor je het weet in een verkeerde baan en moet je de rotonde nog een keer nemen om in de gewenste richting te kunnen gaan.
Ooit reed ik met een gast uit Rusland over een dijkweg waar een aantal verkeersdrempels waren neergelegd. Bij elke drempel stond een waarschuwingsbord van uitholling overdwars met ook nog een onderbord ‘drempel’. Het waren autovriendelijke drempels, waar je gemakkelijk over heen kon gaan zonder echt vaart te moeten minderen. Mijn gast vond het belachelijk dat je voor die oneffenheid gewaarschuwd werd. “Bij ons zou dan elke 10 meter zo’n bord moeten staan”, was zijn commentaar.
En zijn er nog die overbodige borden die bepaalde situaties alleen maar ingewikkelder maken en niets toevoegen aan een betere doorstroming of veilig gevoel.
Onlangs viel mijn ook ook nog op een ander wat vreemd fenomeen. Het was een gemengd bos waar ik al fietsend door heen reed. Alhoewel de eikenprocessierupstijd al weer goeddeels achter ons ligt waren tal van eikenbomen nog versierd met een rood wit lint met daarop de tekst “pas op eikenprocessierupsen”. Erg attent van de boswachter die ons voor het beestje waarschuwt, maar dat zich niet laat weerhouden zijn brandhaartjes te verspreiden. Of heeft de boswachter de linten opgehangen als waarschuwing bedoeld voor het insect en moet gelezen worden als “Pas op, processierups, want anders…”. Ik geloof niet dat eikenprocessierupsen kunnen lezen en als ze dat wel kunnen zich niet laten ontmoedigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.