Afvoer

Het huis waar ik woon is in 1928 gebouwd. Nu weet ik niet hoeveel jaar dat in mensenjaren is. Van een kat wordt gezegd dat 1 kattenjaar gelijk is aan 4 mensenjaren, maar de eerste twee kattenjaren zijn goed voor 24 mensenjaren.
Onze Harrie is nu 3½. In mensenjaren is Harrie dus 24 + (4×1½)= 30. Terug gerekend in kattenjaren ben in ongeveer 14.
Ik weet niet of er voor huizen ook zulke omrekentabellen bestaan. Ik denk haast dat dat niet te doen is. Nu kun je wel van een gemiddelde uitgaan, maar er zijn eeuwenoude huizen die de tand des tijds fantastisch hebben doorstaan en er zijn huizen die na een kortstondig bestaan al weer afgebroken zijn omdat zij niet meer voldeden aan de eisen des tijds. Het is vaak een kwestie van goed onderhoud. Wat dat betreft is er wel een parallel te trekken tussen katten, mensen en huizen. Met de kat ga je geregeld naar de dierenarts voor een preventief spuitje, de ene mens heeft wat meer onderhoud nodig dan de ander. Onderhoud dat niet altijd de houdbaarheid verlengt, maar gebreken en mankementen nog wat draaglijk maakt. En ook huizen moet je met de nodige zorg omringen. Op tijd een likje verf, wat loszittende delen vast zetten,een paar voegen herstellen en meer van dat klein onderhoud dat voorkomt dat je onderkomen allengs een ruïneus uiterlijk gaat krijgen.
In het kader van dat onderhoud is een paar jaar geleden een douchebak getransformeerd in een inloopdouche. Sinds enige tijd functioneert die niet meer naar behoren. Nee, met de watervoorziening is er niets mis, wel met de afvoer. Op de een of andere manier kan die de hoeveelheid water niet aan en wordt de inloopdouche meer een overloopdouche. Vanmiddag kwam een mannetje die daar verstand van heeft naar kijken. Met een lange veer probeerde hij de hele afvoer weer doorgaanbaar te maken. Gedeeltelijk is dat gelukt, maar mogelijk zit er nog een hindernis die nader bekeken moet worden. Het mannetje maakt daar een aantekening van. Als het euvel terugkomt moeten wij bellen. Vlak voor hij afscheid neemt zegt hij dat hij mij kent: “U heeft 15 jaar geleden mijn tante getrouwd. Daar ken ik u nog van. Ik heb u nog op video staan.”

Eén reactie op Afvoer

  1. Peter Weldring schreef:

    Jan wat leuk die herkenning in vijftien jaar nog hetzelfde gebleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.