Airborne

Er is een tijd geweest, al kan ik het mij bijna niet meer herinneren, dat ik nog liep als een kievit. Vreemde vergelijking overigens. In mijn diensttijd heb ik zelfs geoefend voor de Vierdaagse. Een fikse bloedblaar stond echt meedoen echter in de weg en dat had een teken moeten zijn dat wandelen, zeker als het langere afstanden betrof, niet zo mijn ding was.
Jaren later heb ik nog zo’n oprisping gehad en dacht ik mij te kunnen voorbereiden op deelname aan wat officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen heet. Ik had een aantal keren op zeer recreatief niveau met mijn gezin en twee bevriende gezinnen meegedaan met de Airborne-wandeltochten rond Oosterbeek. We liepen vergezeld van onze kinderschare 10 kilometer met veel rusten onderweg, picknicken en plezier maken. We waren met zoveel dat we ons als groep hadden ingeschreven. Omdat onze groep geen uitvallers kende kregen we bij binnenkomst niet alleen allemaal individueel onze medaille, maar ook een groepsprijs die na verloting bij ons gezin terecht kwam.
Overmoedig geworden door dat succes besloot ik mij een jaar later in te schrijven voor de 25 kilometer, wat mij betreft een opmaat voor een strak trainingsschema om later mee te doen aan de Vierdaagse. Toen leerde ik wat overschatting was, ik had beter moeten weten. Maar de bloedblaar uit mijn diensttijd had ik weggeredeneerd en ik beriep mij op de vele marsjes die ik met Zoon- en Dochterlief had gelopen. In en rond Nijmegen is er elk weekend wel zo’n marsje waar je na geringe inspanning een fraaie medaille aan over hield. Tien kilometer, dat was goed te doen en nog gezellig ook. Maar 25 kilometer is andere koek, dat 2½ keer zo ver. Nog voel ik hoe ik door de heuvels van de Veluwezoom trok en ik geen flauw benul had hoe lang 25000 meter wel is. Dat klinkt sowieso al veel langer dan 25 km. Steeds als ik dacht dat de weg nu wel rechtstreeks  naar Oosterbeek terug zou voeren was er weer een onverwachte afslag die mij naar een dorpje of bosstrook leidde en dat was in geen enkel geval een rechte lijn die twee punten op de kortst mogelijke manier verbond.
Al wandelend vervloog mijn aspiratie ooit de Vierdaagse te lopen.
Vandaag was de 72e editie van deze wandelmars. In totaal heb ik 5 keer meegelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *