Nijmegen

Ik kijk naar ‘De Slimste Mens’. Nu is dat maar een zeer betrekkelijke titel, want de winnaar die vanavond uit de bus rolt is al de twaalfde slimste mens. De Nederlandse uitvoering van deze quiz mist ten ene male de esprit die zijn Vlaamse voorbeeld zo kenmerkt. Het blijft jammer dat dat programma daar naar de commerciële omroep is gegaan en niet meer te zien is op mijn tv. Ik herinner met veel plezier de Vlaamse jury, altijd goed voor een ‘bon mot’ en in speels gevecht met de presentator Erik Van Looy. Wat een verschil met Philip Freriks die toch altijd een nieuwslezer blijft, om nog maar te zwijgen van de quasi-erudiete toelichtingen van ‘jurylid’ Van Rossem die het amusementsprogramma een educatief tot mislukken gedoemd tintje lijken te moeten geven.
De deelnemers zijn in de meeste gevallen mij volslagen onbekende BN’ers. Er moet toch een vijver zijn met meer aansprekende deelnemers waar uit gevist kan worden.
En ondanks dit alles ben ik ook dit jaar weer en trouw kijker geworden. Maar dat komt vooral door mijn ‘verslaving’ aan alles wat ook maar een beetje op een quiz of puzzel lijkt.
In de finale van gisteravond strijden twee kandidates om een plaats in de eindstrijd van vandaag. In die finale moeten ze vijf antwoorden geven op de vraag “Wat weet je van…” Ik veer op als ik Freriks hoor vragen “Wat weet je van Nijmegen. Een kandidate roept:  “Gelderland” maar dat trefwoord wordt niet gezocht, net zo min als “Noviomagum” en “oudste stad”. Zij stopt en de ander krijgt de beurt en begint met “Overijssel”. Topografie is niet ieders hobby.  Maar vult dan aan met Romeins verleden en Waal. Dat scoort, maar daar blijft het bij. Zij past. Ik ben benieuwd wat de redactie nog meer in gedachte had bij “Nijmegen”. Dat zijn Vierdaagse, Kronenburgerpark (door Frank Boeijen bezongen als Kronenburgpark) en, zoals Freriks zegt [NEK] en dat nog net op tijd corrigeert in [enniesee].
Ik hoop dat de slimste mens weet dat Nijmegen toch veel meer is dan Romeinen, N.E.C., ’n liedjespark, de Vierdaagse en de Waal. Er is nog een wereld te winnen.

1 reacties op Nijmegen

  1. Kees van Wezel schreef:

    Ben jij als BN-er nooit gevraagd mee te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *