Andrew

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. maar nu lijkt het er op dat Prins Andrew Mountbatten-Windsor de enige is die  gezondigd heeft. Van alle kanten komen de stenen op hem afgekeild. Beschermheerschappen van vooraanstaande orkesten en andere erefuncties worden hem ontnomen, bedrijven  van international allure stoppen hun medewerking aan projecten waar de koninklijke hoogheid bij betrokken is, de sleutel van zijn werkkamer in Buckingham Palace heeft hij moeten inleveren en dat alles heeft hij over zich zelf afgeroepen. Zijn voorlichter had het hem nog zo afgeraden, dat interview. Maar de prins hield voet bij stuk overtuigd van zijn eigen gelijk. Daar kon geen goedbedoeld advies tegenop. En zo groef Edward zijn eigen koninklijke publiciteitsgraf. Zijn voorlichter had de bui al zien hangen en pakte zijn biezen daarmee voorkomend dat hij in de koninklijke afgang zou worden betrokken. Ik denk dat deze affaire nog lang als voorbeeld gebruikt zal worden hoe je niet moet denken via de media je gelijk te kunnen halen. De prins heeft een bal gekaatst waarvan hij niet verwachtte dat die zo hard terug zou komen. En het trieste is natuurlijk dat hij zelf geloofde dat hij een meesterzet had gedaan en niet door had dat hij zichzelf volslagen mat had gezet.
Natuurlijk is er niets dat de prins goed kan praten. Zelden zag ik iemand zo doorzichtig zitten te liegen en leek hij Clinton met diens uitspraak “I did not have sexual relations with that woman” links en recht te overklassen. Maar het is ook zo dat ik voor maar heel weinig mensen in dit soort zaken mijn hand in het vuur durf te steken. Bij heel veel mensen laat op  momenten als deze hun herinnering hen in de steek.
Ik kijk op dit moment de derde serie van The Crown waar een aantal affaires die in de jaren 60-70 speelden rond het Britse koningshuis de revue passeren. Ik weet niet of ik tijd van leven heb om de serie af te wachten die de eerste twintig jaar van deze eeuw van het huis Windsor belichten. Misschien dat we er dan pas echt achter komen hoe de prins zijn bijnaam in New York heeft waargemaakt in de episode die als titel Epstein zou kunnen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.