Vegan

Er was een nicht op bezoek, samen met haar vriend. Dat nichtje woont in Amsterdam, moet heel af en toe voor een congres of studiebijeenkomst in Nijmegen zijn en logeert  dan bij ons. Dat nichtje is heel knap. En knap dan in alle betekenissen van het woord. Zij is niet alleen heel verstandig en studeert iets voor mij volstrekt onbegrijpelijks. Net zo onbegrijpelijk als wat haar vriend aan de universiteit doceert, maar zij is ook nog eens heel erg aardig (net zo als haar vriend). Als ik niet zo’n nichtje had zou ik er vast zo een willen hebben. Zo’n nicht wens ik iedere oom toe. Naast, wijs, knap, aardig en gezellig is nicht ook nog overtuigd veganiste. Als zij komt logeren heeft zij vaak haar eigen ingrediënten bij zich om een voor haar verantwoord  maaltje te bereiden en eten Gade en ik een smakelijk veganistisch hapje mee. En nu kwamen nicht en partner zomaar de provincie in om ons een bezoek te brengen. Zo maar voor de gezelligheid en om de familiebanden te bestendigen. Familie in de ruimste zin van het woord, want het nichtje is de dochter van de zus van de moeder van mijn kinderen. Familie waar Gade en ik tot ons grote genoegen steeds bij zijn blijven horen.
We gaan gevieren uit eten in een restaurantje in de nabijheid dat ook bekend staat om zijn smakelijke veganistische gerechten.En zo wordt het weer een late zondagnamiddag en vroege zondagavond met een gouden randje. Mooie gesprekken, lekker eten en veel wederzijdse genegenheid.
Als we ze uitgezwaaid hebben kijken Gade en ik nog naar Lubach op Zondag. Ik ben geen uitgesproken fan van Lubag. Ik vind hem soms te belerend, te gelijkhebberig en dat gelijk te veel laten ondersteunen door ingeblikt of in ieder gevel geregisseerd gelach waardoor sommige one-liners blijven zweven zonder echt aan te komen. Deze zondag worden de varkens-, koeien-en kippenslachterijen en de daar heersende dieronvriendelijke praktijken aan de orde gesteld. Met terugwerkende kracht smaakt mij mijn veganistische maaltijd van en paar uur eerder nog beter, om over het dessert nog maar te zwijgen.

Eén reactie op Vegan

 1. Wim schreef:

  Hoi Jan,
  Mooie column. Heel herkenbaar !
  Zowel dat fijne bezoek uit Amsterdam, als die veganistische verrassingen op tafel.
  Groetjes van Wim
  (de vriend van de zus van de moeder van je kinderen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.