Automaat

Er zijn mensen die ons, Gade en mij, voor gek verklaren. Doorgaans vat ik dat als een compliment op want ik houd er wel van om net buiten de gebaande paden van tijd tot tijd mijn eigen weg te vinden en te gaan. Bovendien is deze verklaring door anderen in dit geval maar gebaseerd op iets heel erg onbenulligs, iets waarover je je helemaal niet dik of druk hoeft te maken.Waar gaat het over? Ik heb mijn hele leven alleen maar nieuwe auto’s gekocht. En met nieuw bedoel ik dan nieuw af fabriek. Geen tweede-handsje, nee spiksplinter nieuw met hooguit 2 kilometer op de teller. Sommigen verklaren mij daardoor een dief van mijn eigen portemonnee, maar voor mij is het een van de kleine geneugten van de wereld.
Vandaag hebben wij ons nieuwe automobiel opgehaald in de garage. De aflevering hadden wij een paar keer moeten uitstellen, maar het blijft vreemd dat de autoverkoper ons bij de aflevering vandaag begroette met:¬† “Gecondoleerd”. Gade en ik bedankten hem en vervolgens gingen wij over tot de orde van de dag,de aflevering van een automobiel.
Onze nieuwe auto is van het vertrouwde ingeruilde model, maar dan vijf jaar jonger en voorzien van de nieuwste snufjes, die mij van de ene verbazing in de andere doen vallen. De grootste wijziging is dat dit exemplaar een automaat is. Wat een verschil met mijn oude handgeschakelde exemplaren. Ik heb meer dan 50 jaar mijn rijopleiding in militaire dienst gehad, iets wat aan mijn rijstijl nog steeds te merken was. Het tussengas geven, wat in de oude Nekaf-jeeps nodig was, is nooit helemaal uit mijn benen gegaan en ik moet er erg aan wennen dat mijn linkerbeen geen functie meer te vervullen heeft bij het autorijden. Maar minstens zo verbaasd ben ik over het feit de de ruitenwissers zelf weten wanneer ze moeten gaan wissen, de lampen wanneer het donker genoeg is om bij te lichten en ik maximum snelheden kan instellen. De telefoon van Gade ( de auto staat op haar naam) is verbonden met het touchscreen dat ook vertelt waar de files staan en suggesties geeft voor omrijroutes en ik kan alle radiozenders  uit de speakers doen linken. En als ik van de rechte weg afdwaal geeft de auto een seintje. Mijn eigen weg gaan lijkt er niet meer bij. Ja, in vijf jaar kan er heel wat gebeuren.

3 reacties op Automaat

  1. de nirkant schreef:

    hoop wel dat je met automaat toch je eigen weg kunt blijven gaan! veel plezier met jullie nieuwste aanwinst

  2. Ellen schreef:

    Veel rijplezier gewenst, ook met de nieuwe snufjes!

  3. Rein Verdijk schreef:

    Veel rijplezier Jan en gade en veel veilige kilometers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *