Avond

Wat maakt een avond tot een genoeglijke avond, tot een zeer genoeglijke avond? Soms is daar niet meer voor nodig dan een plezierig brandende houtkachel, een goed boek en Gade die in de ander hoek van de bank ook zit te lezen. Dat zijn stuk voor stuk ingrediënten voor een genoeglijke avond.
Maar ook op een heel andere manier kan een avond genoeglijk worden. Er brandt geen kachel, gewoon de verwarming aan, een gedekte tafel, waar duidelijk een mooie maaltijd geserveerd gaat worden en een zeer gemêleerd gezelschap. Twee mannen, vijf vrouwen. Twee vrouwen, moeder en dochter, komen uit Korea, twee uit Nederland en een uit Duitsland. Een van de mannen komt uit Maleisië, de andere ben ik.
Het is een avond waar heerlijk wordt gegeten. Vegetarisch. De afsluiting is alles behalve gezond, maar wel heel erg lekker. En dan zijn er de gesprekken. Gesprekken die waarde krijgen omdat er ook heel goed geluisterd wordt. Van geen van ons is de moedertaal Engels. Toch is het die avond de lingua franca. Engels als wereldtaal met prachtige accenten. Nooit Oxfordengels, maar met Koreaanse, Duitse, Maleise en Nederlandse tongval. En we verstaan en begrijpen elkaar.
Een tafel waaraan gesproken wordt over leven en liefde, over sterven en geboorte. Over opvoeden. Ik hoor veel over het boeddhisme en over de stromingen daarbinnen. Soms doet het mij denken aan de protestante  kerk met al zijn afsplitsingen, gevolg  van meningsverschillen over in mijn ogen vaak triviale zaken. En ik dacht, hoe naïef, dat het boeddhisme rust en vrede was. Ja, het leven was dan wel lijden, maar ook aanvaarding.
Zo kabbelt de avond voort. Soms zingen de twee mannen een paar regels van een of andere musicalsong. De Koreaanse moeder waardeert het maar matig. Ik daag haar uit een Koreaans lied te zingen. Na enige aandringen, gaat ze op de uitnodiging in. We horen een lied vol verlangen naar een berg ver weg in het andere Korea. We verstaan er geen letter van maar de ontroering raakt me.
Zo’n avond dus, niet helemaal vast te leggen in woorden, maar wel om te koesteren.

1 reacties op Avond

  1. Peter Weldring schreef:

    Prachtig geschreven Jan, kan mij daar wel iets van voorstellen wat er voor chemie ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *