B&B

Gade en ik hebben een ‘hidden pleasure’. En dat verborgen pleziertje kunnen we nu weer een hele tijd beleven. Dat ‘De Wereld Draait Door’ nu een aantal maanden met vakantie is, geeft ons ongebreideld de kans ons te vergenoegen aan het MAX-programma waarin drie B&B-uitbaters met elkaar als hun eigen jury de strijd aangaan welke van de drie de beste is, in casu het meest voor zijn optrekje betaald krijgt. Herhalingen van dat programma komen nu in de plaats van DWDD, een uitzending die voor ons bij het vooravondritueel hoort. Maar vanaf nu wordt die plaats dus ingenomen door dit programma.
Het is een tenenkrommend programma, waardin het zo lijkt te zijn dat de wereld, in ieder geval de B&B-wereld, geen grotere problemen lijkt te kennen dan het gemis van een föhn of het ontberen van een een stukje zeep op het fonteintje bij het helaas met andere gasten te delen toilet. Het programma is volgens een zeer vast stramien opgebouwd. We krijgen de deelnemende paren te zien, het ritje in de auto naar de bestemming: “Ik ben hier nog geweest, maar ja wat heb je nou ook in Venlo te zoeken?”, de verwelkoming die steeds intiemer wordt en met als hoogtepunt aan het eind van  de dag een shot van de gastenparen in bed (“lekker zacht bedje”) met een duidelijk door de regisseur ingegeven onvermijdelijke nachtzoen. En hoe beroerd het bed ook geweest moge zijn, er is altijd goed geslapen. En als dat een keer niet zo was, omdat het bed uit plekje in een hooiberg bestond, was het in ieder geval toch altijd nog een hele ervaring. Ervaring, leerde Oscar Wilde ons al, is de naam die wij geven aan de optelsom van onze vergissingen.
De paren kunnen hun waardering uiten door de gevraagde kamerprijs met 50% te verhogen of te verlagen. Heel vaak druipt de teleurstelling van de gezichten van de laagst gewaardeerden, maar dankbaar zijn ze voor de tips ( “Een haakje om de handdoek aan op te hangen!” “Ja, gaan we zeker doen”)  terwijl je de gekritiseerden hoort denken: “Zak er toch in met je haakje!”
Gade en ik kiezen in voorkomende gevallen ook een favoriete gastheer of vrouw. Gisteren won bij ons de Russische Olga. Vanavond weer drie nieuwe paren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *