Filmontbijt

Wat geef je aan een jarige die eigenlijk alles al heeft,die geen bijzondere wensen meer heeft. Dat hebben vrienden een paar verjaardagen geleden vast ook gedacht. Zij wisten van mijn geregeld filmbezoek en verzonnen toen dit cadeau. Nee, niet zomaar een bioscoopbon, het leukste cadeau in het donker, maar een bon voor een filmontbijt. Een filmontbijt is geen gefilmd ontbijt, maar een ontbijt gevolgd door een film naar keuze. De twee tegoedbonnen die ik twee jaar geleden kreeg, belandden in een laatje en leiden daar een zo goed als vergeten bestaan. In de loop van de vorige week, ik rommelde wat in dat laatje, kwam ik ze weer tegen. Afgelopen weekend leek ons een goed moment ze te verzilveren. De zondag was wat druilerig weer voorspeld, ideaal bioscoopweer. De keuze voor een film is op de vroege zondagochtend wat beperkt. Wij reserveerden voor ‘Chocolat’. Aanvang 11.00 uur. Om in alle rust van het bijbehorende ontbijt te kunnen genieten vervoegden wij ons om 10.00 uur in het restaurant van het filmhuis. Het heeft toch wel wat om op zondagochtend door een stad te fietsen die nog nauwelijks wakker is, die eigenlijk nog gewoon ligt te slapen of die slaap net uit de ogen aan het wrijven is.
De fietsenrekken die later op de dag zullen uitpuilen, hebben nog plek te over. In het restaurant een handjevol filmontbijters. We mogen kiezen, een koud drankje en een warm drankje. Het ontbijt laat geen keuze.Een croissantje, een bruin bolletje, toast, beleg en een bakje kwark met honing, roerei. Meer dan genoeg voor de bescheiden ontbijters die we zijn. Er druppelen nog wat mensen binnen.Vaders met een of twee kinderen.Vaders die in het weekend de kinderen hebben die door de week bij hun moeder zijn. Een kinderfilm vult hun zondagprogramma met de ‘kids’.
Het is tijd voor de film. Mooi verhaal. Maar het blijft vreemd om om tien over een uit de bioscoop te komen. Prediker leert ons dat er een tijd voor alles is, maar 13.10 uur als eindtijd voor een film? Blijft wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *