Bedelkat

Ja, het ligt helemaal aan ons zelf. Wij hebben onze kat verpest. Het is een eerste klas bedelkat geworden. Hij hoort de koelkastdeur nog niet open gaan of hij komt al luid miauwend aangerend. Voedsel!, hoor je in zijn klagelijke kreet. Eigenlijk lag het oorspronkelijk niet aan ons, maar verdenk ik Zoonlief er van dat hij ooit begonnen is met het geven van lekkere hapjes toen hijĀ een tijdje op ons huis en de daarbij behorende kat paste. Toen wij terugkwamen van vakantie nam de kat zijn plaats naast de tafel in als we zaten te ontbijten, te lunchen of de avondmaaltijd dot ons namen. En ach, je denkt dat het geen kwaad kan, dus schuift de kat een stukje worst of een korstje kaas toe. Dat soort zaken zijn gemakkelijker aan- dan afgeleerd.
Wij, Gade en ik, vergoelijken onze falende katteneducatie met op te merken dat het beestje al 18 jaar oud is en dat dit de kleine genoegens zijn in de eindtijd van zijn bestaan. Bovendien hebben wij hem nu na al die jaren met kattensnoepjes kunnen verleiden af en toe bij ons op de bank te komen zitten. Iets dat hij tot voor kort categorisch weigerde. Dicht in de buurt een strategische plaats innemen vond hij prima, maar op schoot zitten, geen denken aan. Maar voor een paar kattensnoepjes is hij overstag gegaan. En wij maar denken dat hij dat doet omdat hij graag bij ons wil zitten. Ach ja, de mens wil bedrogen worden en eigenlijk weten we wel beter. Hij houdt niet van ons maar van zijn snoepjes, daarvoor is hij bereid alles te doen. Ik denk dat hij zelf zou willen vertellen dat ik de markies van Carabas ben.
Gisteren heeft de kat ondanks zijn geduchte leeftijd zeer veel initiatief getoond. Op het aanrecht stond wat gehakt te ontdooien. Rundergehakt van de goede slager. Toen ik wilde gaan koken was er geen gehakt meer, alleen een kapot gescheurde plastic zak en een likkebaardende kat. Onze kat is niet alleen een bedelkat, maar ook een roverkat.
In de druivenstruik achter in de tuin hoor ik jonge merels in hun nest piepen. Ik vrees het ergste en ben bang dat de kat binnen kort verse merels op zijn menu heeft staan. Dat is de natuur. Meer nog dan twee ons diepgevroren rundergehakt in een plastic zakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *