Bedreigd

Al sinds een paar maanden krijg ik van mijn bank bij internetbankieren de waarschuwing dat ik goed moet opletten. Internetcriminelen hebben het op mijn spaarcentjes voorzien, zegt de bank. De boeven proberen mij als ik heb ingelogd wijs te maken dat ik met mijn bank verbonden ben. Maar in werkelijkheid vissen ze naar mijn geheime gegevens. Telkens weer vraagt mijn bank voor ik ga inloggen of ik mij van deze bedreiging bewust ben en geeft ook  aan hoe ik zo’n boevenbericht kan herkennen. Als ik dat gelezen heb, dan pas zegt mijn bank dat ik kan  inloggen en over mijn povere kapitaaltje kan beschikken. Tot nu toe heeft nog geen crimineel zich tussen mij en mijn bank proberen te wurmen. Waarschijnlijk zijn mijn transacties te minimaal en mijn kapitaal te gering om interessant te zijn.
Van de week had ik op een dag tot wel drie keer een crimineel aan de lijn. Een lijn die wat kraakte, want ze kwam zo te horen uit een ver land en gezien het telefoonnummer uit een land dat onder Amerikaanse invloedssfeer staat! Ergens in de Caraïben of daaromtrent? Een vrouwenstem vertelt mij waar zij van is, maar door de ruis en haar brabbel Engels versta ik haar niet goed. Ik vraag er nog eens na, maar zij vraagt direct of ik “the owner of this telephone number” ben. En dan krijg ik te horen dat mijn computer in “great danger” verkeert, maar dat zij mij kan helpen. Ik moet dan onmiddellijk mijn computer aan zetten en haar het id-nummer van de computer geven. In “no time” kan zij het gevaar dat mijn computer bedreigt keren.
En terwijl ik deze regels tik, gaat mijn telefoon. En zie, weer ik krijg ik zo’n juffrouw aan de lijn. Ik rek het gesprek tot bijna 10 minuten, zij blijft herhalen dat mijn computer “any moment can shut down”. Ik zeg haar niet geloven. “Then your computer will be on high risk.” Het zij zo.
Uit krantenberichten blijkt ook dat Microsoft Explorer al niet meer te vertrouwen is.
Op straat voel ik mij nauwelijks bedreigd, maar in mijn eigen werkkamer achter mijn computer steeds meer. Ik pleit voor meer blauw in de virtuele wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *