Belasting

Er zijn mensen die hun belastingaangifte tot het laatst toe uitstellen. Zo tegen 1 april hoor ik dan alom dat men nog snel bezig moet met het cijferwerk, het bij elkaar zoeken van gegevens en downloaden van het aangifteprogramma. Ik niet. Een tijdje geleden kreeg ik de aankondigingsbrief van de belastingdienst. Gade kreeg precies de zelfde brief. Ik vind het vreemd dat de Belastingdienst zijn brieven en aanslagen altijd later dateert dan de feitelijke verzenddatum. De aankondiging kent als datum 28 februari, terwijl ik de brief toch al veel eerder in huis had. In die brief stond dat als ik in maart het programma download er al heel veel gegevens ingevuld zijn. Gisteren was het 1 maart en ik ga aan de slag. Ik tik in www.belastingdienst.nl/aangifte. Ik beantwoord de vragen die gesteld worden en tik mijn DigiD in. Omdat ik samen met Gade aangifte doe tik ik ook haar DigiD in. We hebben geen geheimen voor elkaar. Er beginnen wat schermen over elkaar te schuiven. Even denk ik dat de boel aan het vastlopen is. Ik kom weer terug in een al eerder scherm. Doe ik iets fout? Hapert het systeem? Maar dan verschijnt een mij bekend voorkomend openingsscherm. Ik klik het aan en daar verschijnt een opsomming van al door de Belastingdienst ingevulde gegevens. Mijn inkomsten, die van Gade, ons huis, de spaar- en betaalrekeningen. Alles is al ingevuld En hun cijfers kloppen met mijn gegevens. Bijna. In 2011 hebben we onze hypotheek danig herzien. Vier hypotheekjes werden er een. De drie die niet meer bestaan, staan er nog wel bij. Met saldo 0. Maar de Dienst heeft er ook een verwijderknop bijgemaakt. Als ik die indruk verdwijnen die van het scherm. In minder dan een kwartiertje ben ik helemaal klaar.
Waar het op aankomt is een goede verdeling te maken tussen wat aan Gade en wat aan mij wordt toegerekend. Dat is even goochelen met de cijfers. Dat moet je zelf doen. En dan lijkt het even of de Dienst je in het ootje neemt. Want het kan in ons geval honderden euro’s schelen, welk verdeling je maakt. De Belastingdienst rekent niet voor jou de voordeligste verdeling uit. Inderdaad, leuker kunnen ze het niet maken.
Ik tik weer Gades en mijn DigiD in. Om  17.19 uur zijn de aangiften verzonden. Ik druk een aangifte voor eigen gebruik af. Stop hem  in de map IB/LB. En zucht eens heel diep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *