Beleid

De Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek (NSvK) bestaat 65 jaar. Een paar dagen geleden schreef ik in lyrische bewoordingen over het optreden van Janine Jansen bij het jubileumconcert. Ook kregen wij op die avond een boekje dat ter gelegenheid van dat jubileum was geschreven, ‘Wereldpodium Nijmegen’. Het is een beschrijving van de 65-jarige geschiedenis van de Stichting en er worden een fiks aantal concerten uitgelicht.
Een deel van die geschiedenis hebben Gade en ik van heel dichtbij meegemaakt. Voor wie het nog niet wist, ooit waren Gade en ik collega’s. We werkten samen op de afdeling Kunst en Cultuur van de Gemeente Nijmegen. Sterker nog, ik zat in de sollicitatiecommissie die Gade aannam. Dat was lang voor Gade Gade werd. Kort nadat zij bij mij kwam werken werd Gade mijn vriendin. Liefde op het werk. Daar zijn nog heel veel blogs over te schrijven.
Voordat Gade bij de afdeling kwam werken, zat de Stichting Kamermuziek in mijn pakket. Ik bekeek als beleidsadviseur van het College van B&W hun subsidie en vond dat het wel wat minder kon. De Stichting zat goed in de slappe was en ik vond het geen taak van de overheid om de soupers die het stichtingsbestuur samen met de solisten na afloop van een concert genoot met gemeenschapsgeld te financieren. Ik adviseerde de subsidie stop te zetten. Aldus geschiedde. In het boekje staat dat als volgt vermeld: “In 1985 concludeerde de gemeente dat de NSvK zoveel eigen inkomsten verwierf dat subsidie niet meer nodig was.”
Na een paar jaar samengewerkt te hebben, verliet ik de afdeling. Ik ging naar de afdeling Voorlichting en Gade nam een deel van mijn takenpakket over. En ziet, zij adviseerde om wat milder naar de NSvK te kijken en raadde het College van B&W aan  om waar nodig incidenteel bij te springen. In het jubileumboekje wordt dat als volgt weergegeven: “Bij bijzondere gelegenheden ondersteunde de gemeente ook weer eens een concert.”
Gade en ik werken allang niet meer bij de afdeling Cultuur van de Gemeente. Dat is geschiedenis. Een heel klein deel van die geschiedenis is nu in twee regeltjes in het jubileumboekje van de NSvK vastgelegd.
Wij hebben nu nog steeds een band met de NSvK, als abonnementhouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *