Beuning

Ik had een vergadering in Weurt. Weurt is een dorp bij Nijmegen, ooit te bereiken via de Weurtseweg, de straat waaraan ik geboren ben. Vroeger, toen alles beter was, liep de Weurtseweg rechtstreeks naar dat dorpje. Een goede reden om de straat daar naar toe zo te noemen. Zoals de Graafseweg  naar Grave leidt, de St. Annastraat naar de toenmalige buurtschap St. Anna en de Groesbeekseweg naar Groesbeek. De Weurtseweg leidde linea recta naar Weurt, over de sluis in het Maas-Waalkanaal. Maar dat kon zo niet blijven. Er kwam een industrieterrein en er kwam een rotonde. De Weurtseweg liep dood of in ieder geval met een bocht, maar niet meer naar het dorpje Weurt.
Onlangs is die rotonde vervangen door een veel grotere rotonde. Nijmegen kreeg er een nieuwe brug bij, de Oversteek. De oorspronkelijke rotonde was veel te klein geworden om al het verkeer de goede kant op te sturen. Want nu kun je via die nieuwe rotonde wel vier, vijf kanten op. Op de immense rotonde staan richting aanwijzers naar Venlo, Kleef, het centrum, Oosterhout en Weurt. Het is een wirwar van witte strepen, pijlen, verdrijvingsvakken,verhoogde rijbaanafscheidingen en kruisende fietspaden. Je moet op tijd de goede baan kiezen, anders ga je mooi de verkeerde kant op en zit je in Venlo in plaats van in Weurt. Voor de zekerheid heeft de wegbeheerder  niet alleen richtingaanwijzers geplaatst maar ook op het wegdek de plaatsnamen geschreven. In de richting waar ik naar toe moet staat met grote witte chocoladeletters WEURT. Kan niet missen. Daarboven staat in evengrote letters BEUNING. Beuning? Ik weet toch zeker dat het plaatsje na Weurt Beuningen heet en zie ook dat er op het wegdek nog plaats genoeg was om achter Beuning EN te zetten.  Ik vraag me af wie er besloten heeft om van Beuningen maar Beuning te maken. Het zal toch niet zo zijn dat ze van Nijmegen ooit Nijmeg maken.
Als ik na de vergadering terug rijd, vergis ik mij en kies het verkeerde vak. In plaats van naar het centrum kies ik Kleve. Ontsnappen is niet meer mogelijk. Ik rijd over de nieuwe brug richting Lent en daar sla ik af naar Kleve. Over de oude Waalbrug. Ik sla nu op tijd, ruim voor de grens, af. Hier ken ik de weg blindelings. Ik ben weer thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *