Bezinning

Zomertijd. De tv staat bol van de herhalingen. Natuurlijk is er op maandagavond de wondermooie korte serie ‘Melrose’ en een saaie eerste aflevering van ‘De slimste mens’. Er moeten in Nederland toch flitsender kandidaten te vinden zijn dan een nietszeggende schaatser en een cabaretière en soapacteur die niet eens weten dat het beroemdste Picasso schilderij ‘Guernica’ heet. Als jurylid en knorrepot Van Rossum afgeeft op het programma ‘Ranking the Stars’ merkt een van de kandidaten op over de quiz waar hij in zit: “Dit programma is zeker wel leuk?” Zelden iemand zijn eigen optreden efficiënter de grond in zien boren. Nee, de eerste aflevering stemde mij niet echt vrolijk. Met weemoed denk ik aan de Belgische uitgave, die helaas van het publieke net verdwenen is.
Veel herhalingen dus, maar dat hoeft niet erg te zijn. Zeker niet als het een herhaling van het gesprek met oud-minister Witteveen uit 2015 betreft. Knappe kop en groot denker, die zich meer dan geïnspireerd weet door het Soefisme. Het leven is niet ongeschonden aan hem voorbij gegaan. En met grote overtuiging stelt hij dat het land er beter aan toe zou zijn als meer bewindslieden tijd durfden te nemen voor bezinning en meditatie in plaats van maar achter de waan van de dag aan te hollen en beslissingen te nemen die niet op enig moment van reflectie gestoeld zijn. Ik betreur het met hem dat we niet meer van die ministers hebben en minder van die de wijsheid in pacht denkend te hebben mannetjes.
Is het toeval dat in de krant van vandaag Welmoed Vlieger in haar column een andere grote politicus voor het voetlicht haalt die tijd en ruimte nam voor reflectie en bezinning, een moderne mysticus. Dag Hammarskjöld van wie eerst na zijn dood een dagboek werd gevonden. Hammarskjöld zelf noemde het ‘een witboek van de dialoog met mijzelf – en met God’. Vlieger stelt zich de vraag: “Is de mystiek ingestelde Hammarskjöld dan niet eigenlijk veel realistischer, en praktischer bovendien, dan de bombastische pragmatici van nu?”
Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *