Bijwerking

Ik slik en spuit nu al meer dan twintig jaar een karrenvracht aan medicijnen. Zonder die pillen en pilletjes, capsules, injecties en tabletten zou het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zo zijn dat ik ergens in die twintig jaar het loodje zou hebben gelegd. Dus lang levende farmaceutische industrie die mij op de been houdt. De zes medicijnen die ik slik zorgen volgens het etiket en de bijsluiter voor een goed cholesterolgehalte, voorkomen pijn op de borst, beschermen mijn hart tegen een te grote activiteit, verdunnen mijn bloed, drijven vocht af, koesteren mijn vaten en houden mijn insulinegehalte op peil. In totaal elf pillen en twee injecties per dag. Het is knap hoe al die pillen werken, ik verwonder mij erover hoeveel van die heel makende zaken ze in zo’n klein pilletje kunnen frummelen. En nog verbazingwekkender vind ik het dat als ik zo’n pilletje geslikt heb, dat die precies weet waar die te werk moet gaan. Het beroerde is wel dat zo’n pilletje vaak nog wat meer doet dan dat hij zou moeten doen. Bijwerkingen heet dat op de bijsluiter. En als je dat lijstje bijwerkingen leest, dan zijn die vaak nog erger dan de kwaal en versterken wat ze eigenlijk zouden moeten bestrijden. En bij zo veel medicijnen kan het ook nog wel eens gebeuren dat ze elkaar wat tegen werken.
Ik was gisteren voor het eerst op consult bij een nefroloog, dat is een dokter die alles weet van nieren en wat daar bij hoort. Mijn huisarts had mij daar naar toe doorverwezen omdat mijn nierfunctie zich zich wat negatief leek te ontwikkelen. Dat was ook zo, maar het was nog niet zo erg als gedacht, stelde de nefroloog mij voorlopig gerust. Maar hij had graag mijn bloeddruk wat hoger, dat zou het reinigende vermogen van de nieren wat bevorderen. Iets minder pillen, maar overleg met de cardioloog was geboden en die reageerde negatief op zijn suggestie. De cardioloog voorzag bij minder pillen mij met een nauwelijks meer functionerend fragiel hart spoedig op zijn afdeling te mogen begroeten . Wat goed is voor mijn hart is minder goed voor mijn nieren. Redelijk functionerend hart, minder functionerende nieren.
Soms heb ik het idee dat ik dankzij mijn pillen besta uit een elkaar in sommige gevallen tegenwerkende verzameling bijwerkingen. Ik slik pillen, dus ik ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *