Blasius

Mijn Maria-kalender vermeldt vandaag maar liefst twee heiligen: de heilige Ansgarius en de heilige Blasius. Die eerste zegt me helemaal niets, blijkt een bisschop te zijn die in 865 gestorven is. Blasius zegt mij des te meer. Als ik zijn naam lees, tuimel ik weer door de tijd,  naar toen het Roomsche leven nog rijk was. De jaren dat het Mariabeeld in de maand mei van zijn plaatsje aan de wand verhuisde naar een ereplekje op het dressoir waar een altaartje werd gemaakt met dat beeld in het midden, twee kaarsjes bezijden en verse bloempjes er om heen. De tijd dat Blasius op 3 februari meer was dan een naam op de kalender. Het was in de tijd dat op die dag de pastoor of kapelaan de klas in kwam, twee gekruiste kaarsen bij je keel hield en een gebedje prevelde. Broeder Casianus had voor de komst van de pastoor uitgelegd dat dit ritueel je hielp geen keelpijn te krijgen. Preventieve maatregel, een soort religieuze griepspuit. Zoals het gebruik wilde, was de priester bij die handeling gekleed in een witte albe, wat hem er deed uit zien als een  nog niet helemaal aangeklede sinterklaas. Dat sterke beeld komt weer bij mij terug nu ik in gedachte die gebeurtenis aan het oppoetsen ben. In de hoogste klassen waren de kaarsen zelfs aangestoken. Dat gaf aan de zegen nog een avontuurlijker dimensie. Vlak bij je oren het brandende lont van een lange witte kaars, een kaars die een dag eerder bij het feest van Maria Lichtmis gewijd was.
Als ik ’s avonds naar bed werd gebracht door mijn vader en het avondgebedje werd gebeden figureerde daar altijd de Heilige Appolonia in. Zij was de patrones die tandpijn ver van je kon houden. Ik begreep dat best. Het gebit van mijn vader was in deplorabele staat, herinner mij niet dat hij ooit een tandarts bezocht en het aanroepen van Appolonia maakte zijn tandpijn draaglijk. Maar soms heerste er meer keel- dan tandpijn en werd Appolonia bijgestaan door de H.Blasius, en ook aan hem drie weesgegroetjes gewijd.
Ik lees nu 60 jaar later zacht het gebedje voor me uit dat de priester sprak bij de Blasiuszegen: “Per intercessionem Santi Blasii liberet te Deus a malo gutteris et a quovis alio malo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti” (‘Moge God u op voorspraak van de heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest’). Je weet maar nooit of het helpt.

3 reacties op Blasius

 1. babette schreef:

  Lieve Jan,
  Maak je ons geen blasiusjes wijs? Mooi om zo terug in de tijd te gaan.
  liefs,
  Babette

 2. Jack Beurskens schreef:

  Zondag na de hoogmis van half tien kun je in de Barbarakerk van Edwinek nog de Blasiuszegen ontvangen.

 3. Jack Beurskens schreef:

  Het moet natuurlijk de kerk van Dreumel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *