Boeren

Soms zijn verjaardagsvisites veel te kort om alle wereldproblemen te bespreken. Zeker als het een middagbezoekje betreft. Na de jarige gefeliciteerd te hebben, bijna aan de thee mijn  tong verbrand te hebben en van de chocoladetaart te hebben genoten tuimelt het gesprek naar de mogelijkheden van een derde wereldoorlog, via de interne staatsgreep van Poetin, een kort verslag van een rondreis door Marokko en de zonzijde van het om-schapnaar de verbazing dat de boeren zo hun gang konden gaan op het Malieveld. En dat terwijl ze toch eigenlijk niks te klagen hebben. De ene gast weet  het nog zekerder dan de andere. Boeren horen niks te mopperen te hebben. Zij heeft zelfs in de krant gelezen -en waarom zou het dan niet waar zijn- dat een beetje boer meer dan modaal verdient. Waar haal je dan het lef vandaan om met je tractor het gras op het Malieveld aan gort te rijden en de infrastructuur van een land lam te leggen door snelwegen en verkeerskruispunten  te blokkeren. En dat terwijl boeren toch het meest profiteren van Europese subsidies en stikstofproblemen in stand houden door de overtollige veestapels die zij menen in stand te moeten houden ter wille van  de export van hun producten. Van boter, kaas en melk tot maïs, tomaten en aardappelen. Een veelvoud van wat wij in ons eigen land nodig hebben. Laat ze toch verhuizen naar het oosten van Duitsland of liever nog Polen en daar hun nering tot het oneindige uitbreiden, maar niet hier. Oeps!
Het  is dat ik niet zo goed wil luisteren, maar anders had ik bijna een pleidooi gehoord om een muur om ons land te bouwen en van Nederland een autarkie te maken.
Ik verbaas mij over de stelligheid van de beweringen waarbij elke nuance verdwenen lijkt. Ik heb te weinig weet van de in en outs van het boerenbedrijf, maar weet dat er ook een ander kant van het verhaal is, een heel andere. Het verwondert mij ook dat het recht op demonstratie met groot gemak terzijde wordt geschoven, terwijl ik toch weet dat dit recht door enkele gasten in andere gevallen gekoesterd en gepraktiseerd werd.
Gelukkig betreft het maar een verjaardagspartijtje zonder enige beslissingsbevoegdheid. De chocoladetaart was overigens perfect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *