Bokalen

Ik krijg post van het ziekenhuis. Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar een nierspecialist en nu krijg ik een dikke enveloppe met aanwijzingen, verzoeken, bloedprikformulieren en afspraken. Ik word over een paar weken verwacht, maar voor die tijd moet er een aantal keren bloed worden geprikt. Het ’to do’-lijstje dat ik opgestuurd krijg ziet er als volgt uit: Bloed prikken (B82) nuchter in het CWZ, portie urine(B 82), 2 maal 24-uurs urine sparen (bokalen af te halen en in te leveren op B82), Half uur bloeddruk meten (A70).
Als een dociel patiënt spoed ik mij naar het ziekenhuis om de twee bokalen op te halen. Bokalen, in mij oude Van Dale omschreven als ‘1.grote , vaak kunstig versierde drinkbeker op een voet, met of zonder deksel; 2. glazen kom of fles met wijde mond om vloeistoffen in te bewaren of te bereiden.’ Mooie omschrijving, niets is mijn urine goed genoeg. Die verdient een bokaal.
Ik meld mij bij de balie van B82 om de twee bokalen in ontvangst te nemen. Ik verheug mij op de kunstig versierde beker op een voet.
“Heeft u het formulier?”, zo begroet de baliemedewerkster mee. “Formulier? In de brief stond niks van een formulier meebrengen, Alleen dat ik bokalen moest halen”, antwoord ik wat bedremmeld. Ik heb zelfs de neiging aan een ziekenhuisbalie al snel te hospitaliseren.
“Volgende keer wel het formulier meebrengen, meneer!”
“Ja mevrouw, zeker.”
De mevrouw gaat naar de bokalenkast en overhandigt mij twee exemplaren. Niks geen kunstig versierde beker met voet. Wel met een deksel, een gele deksel op een verder wat uitvergroot bruin plastic melkpak, goed voor 3.000 milliliter. Ik heb geen flauw idee hoeveel een mens in een etmaal plast en vergeet te vragen wat ik met een eventuele overproductie moet aanvangen. Wikipedia leert mij dat een gemiddelde mens tussen de 1200 en 2000 milliliter plast. Mijn bokaal heeft dus waarschijnlijk voldoende inhoud.
Ik blijf bokaal toch te veel eer vinden  voor de ordinaire plastic container die ik meekrijg en de komende weken twee keer moet inleveren. Dan niet vergeten de formulieren mee te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *