Bomen

Ik ben in een bovenhuis geboren. Een van de typische eigenschappen van een bovenhuis is dat het geen tuin heeft. Op eigen grond konden mijn ouders bij mijn geboorte, al zouden ze het gewild hebben, geen boom planten. Mijn vader had wel een landje. Maar dat huurde hij. Als ik mijn geheugen heel erg inspan, zie ik er wat kropjes sla staan en misschien ook nog wat aardappelplanten en boontjes. Mogelijk stond er ook een boompje. Maar dat kan ik er ook bij verzonnen hebben en zelfs dan is het een boompje van niks. Eigenlijk was het landje veel te klein voor zelfs het meest iele boompje. Gefantaseerd of niet. Nee, er is nooit een boom aan mij gewijd.
Koninginnen hebben wel bomen. Wilhelmina, Juliana, Beatrix. Gekregen bij geboorte, jubileum of troonsbestijging. De Juliana- en Beatrixboom leiden een sluimerend bestaan en zijn al bijna vergeten. In tegenstelling tot de Wilhelminaboom die staat te pronken op het Hertogplein. En dan is er ook nog ter gelegenheid van haar geboorte  een Amaliaboom geplant, maar daar heeft de gemeentelijke website geen weet van.  Misschien komt er meer informatie over als deze toekomstige kroonprinses 18 jaar wordt.
En er komt een Willem-Alexanderboom. Die wordt geplant in het Krayenhoffpark. Dat is op een kleine steenworp van de plaats waar ik ooit geboren ben. Dat schept toch een band. Niet dat ik ook maar enig verband zou willen leggen tussen mijn geboorte en het plaatsen van de Kroningsboom. Ik heb een levendige fantasie, maar die kan er zelfs niet voor zorgen ook maar enige relatie tussen die twee gebeurtenissen, hoe dicht geografisch ook bij elkaar, te leggen. Nee, als er ooit een boom voor mij geplant zal gaan worden dan is het hooguit een treurbeukje dat zich buigt over mijn laatste rustplaats. Maar laat dat nog maar even duren.
Eigenlijk is het goed dat er bij mijn geboorte geen boom voor mij geplant is. Dan loop je ook niet het risico dat een boom die voor een van de koninginnen is geplant overkwam. Die blijkt nu in een afgeperkt hondenuitlaatweitje te staan. Een hondentoilet. Symbool voor de band van onze stad met het koningshuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *