Brand!

Dit stukje had wel eens niet geschreven kunnen worden. Het had best een zo kunnen zijn dat op de plaats waar ik dit normaliter schrijf slechts verkoolde resten hadden geresteerd en dat een verzengend vuur mijn toch zo comfortabele pand tot de grond toe had vernietigd. Om over de belendende percelen nog maar te zwijgen. Ja, we hadden het middelpunt van een heuse ramp kunnen zijn. Maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen. We leven nog en het huis staat nog recht overeind. Nu ik de gelukkige afloop al verraden heb even naar de toedracht.
Ik zit braaf mijn stukje te schrijven. Het stukje van gisteren dus over oud zijn, je jong voelen, maar ondertussen. Gade leest over mijn schouder mee terwijl ik aan het schrijven ben. “Ik heb een verrassing”, zegt ze , op dat moment nog niet wetend dat het bijna een verassing wordt. Ze draait zich om en zegt, nee roept, nee schreeuwt: “Brand!!!!” Uit het keukentje wolkt dikke grijze rook. Het lijkt of de magnetron in brand staat. Door de dikke rook snel ik naar de hoek waar ik de magnetron weet. Zien kan ik hem nauwelijks. In een reflex ruk ik de magnetrondeur open, wetend dat het apparaat dan stopt. De rook wordt dikker en grijzer, maar er zijn geen vlammen. We zetten het keukenraam wijd open. Traag zoekt de rook zich een uitweg, ook in mijn werkkamer hangt nu een lichte mist. Als de damp wat opgetrokken is, zie ik wat Gade al vertelde. Ze had twee mince pies in de magnetron gezet. Zoonlief had die uit Schotland meegebracht. En warm zijn die vruchtengebakjes nog lekkerder dan koud. Dus hup, in de magnetron en op de knop reheat gedrukt. Goed voor drie minuten energie. Kennelijk te veel. De taartjes waren in de fik gevlogen en stonden nu verkoold en verast  uit te wasemen.
Vanochtend pakte ik de doos met de resterende pies uit de voorraadlade. Toch eens even de instructies lezen. En daar staat in kleine maar duidelijke letters dat een pie in de magnetron maximaal 10 seconden verwarmd mag worden. Gade was voor 180 seconden gegaan. Resultaat koffie zonder pie en als je goed ruikt na 24 uur nog steeds een vleugje geur van  verkoolde mince pies.

1 reacties op Brand!

  1. john ponsioen schreef:

    je liet me schrikken jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *