Buba

Er zijn natuurlijk belangrijker zaken in de wereld om je druk over te maken dan dat verhaal over een olifant. De Amerikaanse verkiezingen, covid-19, de ontwikkelingen in Polen en Hongarije, stikstof, jihadisten die messenzwaaiend rondtrekken, allemaal veel belangrijker en het overdenken waard. Dan is het wat een olifant boven het hoofd hangt maar klein bier, maar het raakt mij meer dan al die berichten die ons in chocoladeletters in voorgeschoteld worden door de media.
Het was maar een terloops berichtje in de journaals en in de kranten. Ik had er niet eerder van gehoord. Het gaat over Buba. Buba is een circusolifant en die twee zaken, circus en olifant, die horen niet meer samen. Sinds een paar jaar mogen er in circussen geen ‘wilde’ dieren  meer optreden. Buba is dertig jaar geleden als jong kalf bij het Circus Freiwald terecht gekomen en daar een topattractie geworden. Ik weet niet of Buba ooit een echt wild dier is geweest, dwalende dor de Afrikaanse savannes, maar daar heeft zij, olifantengeheugen of niet, waarschijnlijk nauwelijks meer weet van. Buba hechtte zich aan de familie Freiwald en die circusfamilie hield van Buba. Buba, die geen rol meer vertolkte in het circusprogramma trok wel met het circus mee van plaats tot plaats, totdat het virus reizen onmogelijk maakte. Buba mag nog tot het eind van het jaar bij de familie blijven, maar dan moet ze daar weg. De minister van olifantzaken zegt op zoek te gaan naar een opvangplaats voor Buba, ergens in Europa. Maar de familie is bang dat Buba dat niet zal trekken en eenmaal uitgezet, ver van de familie in eenzaamheid zal wegkwijnen zo zonder de haar bekende familie dicht bij. De minister volhardt in haar standpunt. Buba moet gaan, zoals alle circusdieren moesten vertrekken. De uitzondering kan niet gehandhaafd blijven.
In het jeugdjournaal zie ik hoe Buba tevreden van zijn paprika’s smult en het verdriet van de circusfamilie. Buba’s uitzetting, klein nieuws, maar ik heb met haar en de familie te doen.
Kom op minister, 1 oude olifant, dat kan het land er toch nog wel bij hebben.

2 reacties op Buba

  1. Jettie schreef:

    Echt zo sneu! Houdt mij ook al 2 dagen bezig….Waar is de partij voor de dieren? Die moeten hier dwars voor gaan liggen! Kijk naar individuele mensen en dieren en situatie’s…Daarna pas handhaven en in dit geval oplossen……ik ga hopen op gezond verstand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *