Legaal

Toen in 1973 mijn zoon werd geboren was er nog geen internet, althans niet voor huiselijk gebruik. We belden nog met een vaste bakelieten telefoon en handgeschreven brieven waren niet niet vervangen emailberichten. Sterker nog, in die dagen kon je met een telefoon alleen maar bellen of gebeld worden en alleen soldaten kenden een wachtwoord waarmee zij konden bewijzen dat ze niet tot de vijand behoorde.
Een paar jaar later deed de huiscomputer zijn intreden, de Commodore 64. Het lukte zelfs mij op daar wat eenvoudige opdrachten te programmeren. Ik stond verbaasd van mijzelf. Maar daarmee had ik ook de grenzen van mijn kunnen op dit gebied bereikt. Zoonlief, intussen een tiener ging op computerkamp en overvleugelde mij in kennis en vaardigheid op alle mogelijke manieren. Floppy-disc, ROM en RAM, hardware en software, termen waar hij naar believen mee strooide waren voor mij begrippen aan het worden uit een  wereld die nooit helemaal en zelfs niet een beetje de mijne zou worden. Zijn kennis en kunde, daar kon ik wel op varen. Hij was het die mij roelofs@eu cadeau deed en mijn steun en toeverlaat werd als er iets met mijn computer en later laptop aan de hand was. Vaak was dat het gevolg van een door mij verkeerd ingedrukte knop, waardoor schermen verdwenen en andere niet verwachte zaken gebeurde. Hij werd en is nog steeds mijn privé helpdesk die verschillende functies op mij  laptop programmeerde en mij verzekerde mij niet druk te aken over de al dan niet aanwezige authenticiteit van een en ander. Als er weer eens wat gewijzigd of aangevuld moest worden deed hij dat voor mij met alle plezier onder de strikte voorwaarde dat hij niets hoefde uit te leggen(ik zou het toch niet snappen).
Gisteren kreeg ik de mededeling dat ik mijn Word programma niet meer kon gebruiken. Zoon ging aan de slag en haakte mijn computer aan aan zijn volstrekt legale apparatuur. Iets wat van de mijne bleek nog nooit gezegd had kunnen worden. Van zijn huis uit kon hij in mijn computer kijken en de nodige verfrissingen aanbrengen. En dat alles volstrekt legaal.
Ik heb steeds minder om te biechten, nu ook mijn Word 100% legaal is (neem ik aan?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *