Buitenspel

Als je bij voetbal buitenspel staat zal de scheidsrechter, al dan niet bijgestaan door de VAR, het spel stilleggen. Als je buitenspel staat mag je even niet meer meedoen. De tegenstander krijgt de bal en wat voor jou zo’n mooie scoringskans leek op te leveren wordt door een snerpend fluitje te niet gedaan. Aan de zijlijn steekt iemand zijn vlag in de lucht en de bal gaat naar de tegenpartij. Door een slimme manoeuvre en tactisch inzicht van de ander die net op tijd een stapje voorwaarts zet, ben jij buitenspel gezet. Nog dommer is dat je je zelf buitenspel zet als je te ver voor de troepen uit loopt en terecht komt in een niemandsland waar niet verder gespeeld mag worden. Dan doe je niet meer mee.
En dan is er nu een rijtje min of meer bekende Nederlanders, althans zo beschouwen zij zich zelf en elkaar dat elkaar gevonden heeft onder de hashtag “Wij doen niet meer mee“. Een simpele oneliner waarmee zij zich zelf buitenspel lijken te zetten. Het beroerde van oneliners is dat er in die ene zin meestal weinig nuance gestopt kan worden. Ik hoor en zie Famke Louise Meijer als haspelende en stuntelende woordvoerster van de beweging(?) bij Jinek min of meer duidelijk maken dat zij zich toch wel aan de richtlijnen en adviezen zal houden. Dus toch meedoet, maar dat ze boos is dat zij als invloedrijke vlogster niet gehoord wordt. Wel door haar miljoen volgers, maar niet door het kabinet en door de regering. Die hebben volgens haar allebei niet in de gaten dat het haar gaat om het principe. “Dat wij in een samenleving wonen waarin mensen hun vrijheid nodig hebben en plezier willen maken”, vat zij haar van een papiertje voorgelezen verklaring samen.
Het levert haar een uitnodiging op van Diederik Gommers, als arts lid van het OMT. Hij neemt het signaal van haar serieus. Zijn serene benadering maakt haar ongenuanceerde gekakel alleen nog maar schrijnender. Dat hebben velen door, behalve Famke zelf  die vooral zonder iets te zeggen gehoord wil worden. Free the people luidt de boodschap. Bevrijd ons van dat soort mensen, is mijn vertaling.
Famke leek zich zelf buitenspel te zetten. De buitenspelregel is ook niet voor iedereen te begrijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.