Buren

Ik schreef al vaker over de geneugten van het wonen in ons straatje. Een straatje dat zo klein is dat bijna iedereen je buurman of buurvrouw is. Een gemakkelijke aanspreektitel ook, want ik ken niet iedereen bij naam. Er is een buurvrouw die per se geen buurvrouw genoemd wil worden. Maar gelukkig weet ik hoe ze heet.
Onlangs op een avond werd ik weer eens tweemaal bevestigd in mijn gevoelens over mijn straatje. Het is in de rust van de wedstrijd Estland-Nederland. De bel gaat. Een van de buurmannen, die van een paar huizen verderop. Hij komt me waarschuwen. Hij woont in een bovenhuis en vanuit zijn keuken kan hij bijna de hele straat overzien. En nu, hij ging even iets inschenken, had hij gezien dat in mijn auto de tomtom nog aan stond.  Hij zei het zonde te vinden dat dat mogelijk de accu van mijn auto zou leegt trekken.  Daarom  kwam hij even waarschuwen. Hij was ook nog zo aardig om de tomtom uit de auto te halen.
Een misantroop zou dat allemaal als verregaande bemoeizucht kunnen kwalificeren. Maar als ik iets niet ben is het een misantroop. Dus ik waardeerde zijn opmerkzaamheid zeer en zie het als een illustratie van de betrokkenheid die in ons straatje nog iets voorstelt. Die avond zit ik ook voor mijn verplichte rondje home-trainer mijn 10-minuten oefening af te werken. Ik kijk naar de tweede helft van de al genoemde voetbalwedstrijd. Terwijl ik bezig ben, hoor ik dat er een berichtje op mijn telefoon binnen komt. Ik laat mij niet verleiden om direct te kijken, dat doe ik zo dadelijk wel. Consciëntieus maak ik mijn oefening af. Daarna zie ik dat ik zelfs twee berichten heb gekregen. Mijn overbuurvrouw deelt mee dat zij als mijn persoonlijke fysiotherapeute trots op mij is. Vanuit haar keuken heeft zij mij bezig gezien op de hometrainer en als bewijs daarvan een vage foto meegestuurd. Als je goed kijkt zie je mij bezig mijn rondjes te draaien.
Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het vreselijk zouden vinden, zo omringd te worden door oppassende buurmannen en -vrouwen. Mogelijk zouden zij het kwalificeren als ‘Big Brother’. Ik heb daar geen last van. Ik weet tenminste waar Big Brother woont. Vlak in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *