Buschauffeur

Ik kan mijn niet herinneren dat ik als klein manneke ooit de wens heb gehad om een avontuurlijk beroep te gaan uitoefenen als ik groot zou zijn. Nu is de herinnering een onbetrouwbare partner, maar ik geloof niet dat ik ooit de aanvechting heb gevoeld om politieagent of brandweerman te worden. En ook al vond ik de bakkerij waar mijn vader werkte een magisch oord dat je bereikte na een steile trap te zijn afgedaald en waar grote ovens en deegmachines van meel en water mooie broden bakten; waar het lekker rook en aangenaam warm was, nooit kwam bij mij de gedachte op dat ik in zijn voetsporen zou willen treden. Cowboy, ja dat leek mij wel wat. Ik had een mooie bijpassende hoed, een klappetjespistool met holster en een vriendje die wel de indiaan wilde zijn die ik moest proberen te verslaan. “Pang, pang, je bent dood.” “Nietes, ik stond achter een boom!” Mijn vriendje kon in zijn fantasie op de meest onverwachte plekken beschutting biedende bomen laten verschijnen, zoals ik mijn hand niet omdraaide voor een denkbeeldige lasso waarmee ik zei hem gevangen te hebben. Maar al gauw begreep ik dat in een later beroepsleven er voor een cowboy in deĀ  Nijmeegse uiterwaarden maar weinig emplooi te vinden zou zijn.
En zo werd ik, overigens met minstens net zo veel plezier, uiteindelijk ambtenaar ter gemeentesecretarie. Toegegeven, klinkt veel minder avontuurlijk dan politieagent, brandweerman, laat staan cowboy. Zelfs bakker roept nog meer warme associaties op. Maar ik heb het er mee gedaan, van harte zelfs.
Vandaag lunchte ik na te lange tijd weer eens met een oude vriendin en zij vertelde mij dat haar echtgenoot (ik trouwde hen ooit) zich aan het omscholen is. Hij wil na een arbeidzaam leven in de horeca buschauffeur worden, gewoon op een stadslijn, lijn 8 of 2 maakt niet uit. Ik blijk niet de eerste te zijn die reageert met: “Fred Teeven achterna!” Maar het blijkt een jongenswens van hem te zijn. Altijd al.
Ik heb geen zin meer in welke omscholing dan ook. Zelfs als er morgen in de krant of op Internet een advertentie zal staan met als tekst “Gezocht Cowboy, in bezit van lasso” zal ik niet reageren. Ze zijn te laat, veel te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *